Prima pagină » Actualitate » Ministrul Luminița Odobescu, la ONU. Promite sprijin constant pentru Ucraina și susținerea României pentru „formula de pace” a lui Zelenski

Ministrul Luminița Odobescu, la ONU. Promite sprijin constant pentru Ucraina și susținerea României pentru „formula de pace” a lui Zelenski

Ministrul Luminița Odobescu, la ONU. Promite sprijin constant pentru Ucraina și susținerea României pentru „formula de pace” a lui Zelenski
Sursa foto: Profimedia images

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat marți, alături de președintele Klaus Iohannis, la deschiderea segmentului de nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde a asigurat Kievul de sprijinul constant al României în conflictul pe care îl duce de de peste 900 de zile împotriva invadatorilor ruși.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), programul ministrului român a inclus participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, unde s-a discutat despre situația din Ucraina.

În cadrul acestei întâlniri, Luminița Odobescu a vorbit despre importanța sprijinului internațional constant pentru Ucraina, evidențiind susținerea României pentru „formula de pace” propusă de președintele Volodimir Zelenski, considerată singurul cadru capabil să conducă la o pace justă și durabilă.

De asemenea, Odobescu a afirmat că România va continua să sprijine Republica Moldova, subliniind că stabilitatea acesteia este crucială pentru întreaga regiune.

Ministrul român a participat și la reuniunea ministerială a „Grupului de prieteni” pentru tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, reconfirmând angajamentul României față de inițiativele internaționale dedicate. În discursul său, Odobescu a pledat pentru o colaborare internațională mai activă, în toate formatele posibile, pentru a asigura eficiența demersurilor juridice.

Pe lângă aceste activități, Luminița Odobescu a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi, unde s-a reconfirmat interesul pentru diversificarea și consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv în ceea ce privește schimburile comerciale, investițiile și turismul.

Discuțiile au inclus și evoluțiile îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, precum și situația din Ucraina.

De asemenea, șeful diplomației române a participat la un dineu în format transatlantic, găzduit de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, s-a pus în discuție importanța unității transatlantice în gestionarea provocărilor globale, accentuând necesitatea unei abordări coordonate în regiunea Mării Negre, sprijinirea Ucrainei și susținerea Republicii Moldova în fața tacticilor hibride ale Moscovei.

Ministrul a reiterat, de asemenea, susținerea României pentru consolidarea cooperării între comunitatea transatlantică și partenerii like-minded din Indo-Pacific.

Reacția Rusiei la „formula de pace” a lui Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marți că războiul din Ucraina se va încheia doar atunci când Rusia va atinge obiectivele stabilite, ca reacție la declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care sugerează că sfârșitul conflictului este aproape.

„Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opțiune decât atingerea obiectivelor stabilite,” a declarat Peskov în conferința sa de presă zilnică. El a adăugat că „de îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operațiunea militară specială se va încheia.”

Replica purtătorului de cuvânt rus vine după ce Zelenski a afirmat într-un interviu acordat televiziunii americane ABC că „suntem mai aproape de pace decât credem” și că, pentru a ajunge la acest punct, Ucraina trebuie să rămână „foarte, foarte puternică.”

Care e „formula de pace” a lui Zelenski

Președintele ucrainean, aflat în vizită în SUA pentru a-și prezenta „planul de victorie,” a insistat asupra necesității de a-l obliga pe președintele rus Vladimir Putin să oprească războiul, sugerând că acesta ar fi îngrijorat de prezența trupelor ucrainene în regiunea de graniță Kursk.

Planul lui Zelenski include garanții de securitate, un program de asistență economică, angajamente privind viitoarea aprovizionare cu armament—inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune—și presiuni diplomatice pentru a determina Rusia să accepte negocieri pentru o soluționare pașnică a conflictului.

În continuare, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu va participa la niciun summit de pace pentru Ucraina bazat pe formula propusă de Zelenski. Totuși, ea a precizat că Rusia nu respinge „o soluție politico-diplomatică a crizei,” care să se bazeze pe condițiile propuse de Putin în luna iunie, potrivit Digi24.

Atunci, președintele rus a sugerat ca Ucraina să își retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie) și să renunțe la planurile de aderare la NATO, în schimbul unei încetări imediate a focului și a începerii negocierilor de pace.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și