Ministrul Marcel BOLOȘ, despre angajații la stat: Dacă excludem educația, sănătatea, ordinea publică, securitatea națională, apărarea națională

Publicat: 23 09. 2024, 18:03

This browser does not support the video element.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat că „omul sfințește locul” când vine vorba despre cum își gestionează cheltuielile șefii de instituții publice din țară, în special cele cu necesarul personalului angajat. În prezent, aparatul administrativ public însumează 1,3 milioane de angajați, din care, 800 000 dintre aceștia sunt în aparatul central. Ministrul Boloș a mai spus, în cadrul briefingului de presă de după ședința de guvern de luni, că fiecare șef de instituție ar trebui „să-și ia soarta în mâini” în privința gestionării chibzuite a resurselor bugetare. 

Personalul administrativ este superior personalului care ocupă funcții de bază este un fapt din domeniul evidenței, consideră ministrul Boloș despre numărul mare de angajați la stat pe care-i are România.

Mă întrebați ce se vede cu ochiul liber în anumite instituții? Vi se pare că mă întrebați de acele exemple pe care le-am văzut cu toții la televizor, în care numărul personalului administrativ este superior personalului care ocupă funcții de bază? Acestea sunt de domeniul evidenței, dar asta nu înseamnă că cei care sunt puși să ia măsuri să stea în această stare de nepăsare și să nu acționeze în spiritul bunei utilizări a banilor. Omul sfințește locul, până la urmă.

Ministrul Boloș a mai adăugat și faptul că șefii de instituție „să fie mai îndrăzneți, pentru ca să-și folosească în modul cel mai chibzuit”.

Dacă excludem educația, dacă excludem sănătatea, dacă excludem ordinea publică, dacă excludem apărarea națională, dacă excludem securitatea națională, mai rămânem 200.000. Sigur, dacă din cei 200.000 care rămân trebuie să facem o reducere considerabilă, aici, v-am spus, este judecata fiecărui ordonator de credite care până la urmă trebuie să-și ia soarta în mâini, să fie mai îndrăzneți, pentru ca să-și folosească în modul cel mai chibzuit resursele pe care le au la dispoziție. Aceste decizii în care împinge ordonatorii de credite de la spate, ca să facă economii, acestea nu sunt tocmai în acord cu o bună gestionare a resurselor pe care le au la dispoziție ordonatorii de credite, a mai spus Boloș.

 

CITEȘTE ȘI:

O DESCHIDERE grandioasă a stagiunii 2024-2025 la OPERA Națională București cu premiera „Manon Lescaut” de Puccini

Guvernul alocă 100 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru cei afectaţi de INUNDAȚII / Boloş: Fiecare gospodărie va primi 10.000 de lei