Ministrul Mediului: Mai mult de 90% din cantităţile de DEȘEURI care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deşeuri din plastic
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că un procent covârșitor, de peste 90%, dintre deşeurile care ajung anual în Marea Neagră sunt deşeuri de plastic.
În contextul miliardelor de PET-uri care ajung în fiecare an în cel mai bun caz la groapa de gunoi, sau și mai rău, ajung în pădure, în albiile cursurilor de apă, în natură, în general, am vrut să trag un semnal de alarmă despre prezența plasticului în cursurile de apă din România”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Mircea Fechet.
Ministrul Mediului atrage atenția că „mai mult de 90% din cantitățile de deșeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deșeuri din plastic, iar din acest procent, peste 68% înseamnă plasatic de unică folosință sau PET”
România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise
România a fost condamnată, încă din anul 2018, pentru că nu a închis și ecologizat 101 gropi de gunoi, iar în 2020, Curtea Europeană de Justiție a constatat că măsurile dispuse nu fuseseră luate, așa că țara noastră se află în procedură de infringement.
Comisia Europeană a dat din nou în judecată România, în 2022, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că nu și-a închis toate depozitele de deșeuri, unele periculoase, și cere inclusiv plata unor penalități, o decizie fiind posibil să fie dată chiar în toamna acestui an.
Sunt încă 33 de depozite industriale care n-au fost ecologizate, situație pentru care, în această toamnă, România riscă să fie penalizată de forurile europene.
“Sper să fie o amendă mica și să nu impacteze bugetul”, a spus, la Gândul Green, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La Ministerul Mediului, prioritățile se schimbă de la o zi de alta, în funcție de evenimente și probleme, pentru că pot fi urgențe legate de vreme severă, de poluare, de schimbări climatice, de păduri sau de ape. (Citește continuarea aici…)
Vă recomandăm să citiți și:
Sursa foto: Profimedia