Colectarea separată lasă de dorit, în special în Capitală, dar sunt foarte multe localităţi unde trebuie îmbunătăţite aceste servicii, a declarat, luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă ocazionată de lansarea Campaniei Naţionale „Curăţăm România!”.
„Colectarea separată lasă de dorit, mai ales în Bucureşti. Nu aş vrea să vorbim numai despre Bucureşti. Ministerul este în Bucureşti, dar sunt foarte multe localităţi unde trebuie îmbunătăţite serviciile de colectare selectivă. Sunt milioane de cetăţeni români care, dacă ar avea la dispoziţie un sistem corect, nu ar mai amesteca deşeurile. Dacă le colectează selectiv, este absolut inadmisibil ca maşina care vine să le amestece după aceea. Sunt foarte multe ONG-uri, foarte mulţi cetăţeni care ar vrea să schimbe faţa acestei ţări, dar este nevoie şi de servicii de calitate puse la dispoziţie de unităţile administrativ-teritoriale”, a afirmat Barna Tanczos, citat de Agerpres.
Ministrul Mediului a lansat, luni, Campania Naţională „Curăţăm România!”, care se adresează tuturor românilor, fiind prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autorităţile centrale şi cele locale, precum şi asociaţiile de profil. „Bucureştiul are astăzi un plan care are valabilitate încă trei ani, dar acel plan nu prevede construirea unui depozit. Bucureştiul nu are un depozit construit de Capitală, de unitatea administrativ-teritorială Bucureşti, nu are o abordare unitară şi primarii de sectoare cer insistent o abordare unitară la nivelul Bucureştiului”, a subliniat Barna Tanczos.
Ministrul Mediului a precizat că acesta este motivul pentru care a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care dă posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea. „Am promovat o ordonanţă de urgenţă care sper să intre poimâine (miercuri, n.r.) în şedinţa de Guvern – prin care să dăm posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea, până când Primăria generală va găsi o soluţie de depozitare pentru că, astăzi, Primăria Generală nu are alternativă la groapa care este cu foarte multe procese – şi sectoarele doresc să rezolve problema”, a precizat ministrul Mediului, citat de Agerpres.
Campania Naţională „Curăţăm România!” se va desfăşura până pe 4 mai, sub sloganul „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”. La această campanie vor putea participa și elevii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, campania își propune responsabilizarea și implicarea activă a tuturor elevilor cu obiectivul comun de a păstra o țară curată, prin participarea specialiștilor în probleme de mediu la orele de dirigenție cu tematici specifice, precum și prin încurajarea implicării elevilor în activități de voluntariat în domeniul protecției mediului.
Tánczos Barna a anuțat campania de ecologizare Curățăm România, precizând ca măsurle trebuie luate pentru a reduce cantitatea imensă de deșeuri aruncate și lăsate în urmă în toată țara.
„Avem o mare responsabilitate pentru ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. „Sunt ferm convins că suntem mulți cei care respectă mediul și dorim să ne implicăm pentru a ne menține curate râurile, malurile apelor, câmpurile, pădurile, căile ferate, zonele publice, drumurile, stațiile de autobuz”, a spus ministrul.
Într-o postare pe Facebook, el a detaliat obiectivele campaniei: