Ministrul Mediului: „Am ridicat starea de alertă la COD ROȘU pentru județul Galați” / Comitet de urgență, de la ora 12.00

Publicat: 29 09. 2024, 11:34
Actualizat: 29 09. 2024, 16:29

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că a fost ridicată starea de alertă la „cod roșu” pentru județul Galați, în contextul în care pericolul unor noi inundații este foarte mare. Ministrul a mai anunțat și că astăzi, la ora 12.00, se va întruni un comitet de urgență la sediul instituției pe care o conduce.

Am ridicat starea de alertă la cod roșu pentru județul Galați, începând cu miezul nopții până mâine”, a precizat Mircea Fechet pentru Digi 24.

Asta ne face să fim și mai precauți decât am fost până acum și mai alertați, pentru că județele Galați și Vaslui doar ce au depășit un episod similar, iar particularitatea acelei regiuni este aceea că multe cursuri de apă sunt încă colmatate și trebuie să ne asigurăm că toate secțiunile de scurgeri la poduri, podețe și pe albia cursurilor sunt pregătite pentru o nouă viitură.

Așteptăm 80 l/mp, inclusiv Comitetul Județean pentru Situații de urgență a fost convocat. Personal, la minister, ca urmare a acestor noi informații de la meteorologi, am convocat și astăzi la ora 12,00 un comitet ministerial pentru situații de urgență.

Nu știu dacă am mai avut astfel de comitete trei zile la rând, așa cum avem în aceste ultime trei zile. Important este să luăm deciziile adecvate”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit sursei citate.

Mircea Fechet, despre situația digurilor: „Am dispus reverificarea, nu vom avea nicio problemă pe Dunăre”

În ceea ce privește situația barajelor de la Dunăre, ministrul Mircea Fechet a dat asigurări că nu ar trebui să fie probleme și că a fost dispusă reverificarea digurilor.

Am dispus reverificarea acestor diguri, metru cu metru, și avem 1200 de kilometri, iar din informațiile pe care le am nu vom avea nicio problemă pe Dunăre, nu vom avea nico problemă pe secțiunile principale ale râurilor din România.

Privim cu foarte multă atenție și îngrijorare deosebită către cursuri de apă de grad inferior, aceste pâraie pe care le avem mai ales în mediul rural.

De multe ori nu au lucrări de apărare la inundații, nu sunt amenajate din punct de vedere hidrotehnic, și care pot de la o oră la alta să își mărească debitul chiar și de sute de ori”, a mai spus ministrul Mediului.


Citește și:

ANM: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și abundente în București și Ilfov, de duminică, 29 septembrie!

ANM pune România sub coduri de ploi torențiale și vânt puternic. Ce zone vor fi lovite de furia apelor/Recomandările autorităților pentru populație

RECOMANDĂRI ISU în contextul avertizărilor meteo de fenomene EXTREME, ploi torențiale și vânt. Ce trebuie să EVITE cetățenii

De ce ciclonul care lovește România a fost numit „Ashley”. Explicația directorului ANM, Florinela Georgescu