Ministrul Mediului anunță că urmează două luni cu ”manifestări extreme ale vremii”. S-a semnat un proiect de management al riscului de inundații
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat la finalul ședinței de Guvern de vineri că urmează două luni cu ”manifestări extreme ale vremii”. În cadrul ședinței s-a semnat un proiect de hotărâre pentru planul național de management al riscului de inundații.
La finalul ședinței Executivului, Mircea Fechet a explicat care sunt măsurile luate în urma inundațiilor care au avut loc recent în România:
Toate forţele şi mijloacele Administraţiei Bazinale Apele Române din zonele afectate şi respectiv ABA Crişul şi Mureşul au fost şi sunt pregătite de intervenţii, fiind suplimentate dacă situaţia o cere. Am solicitat situaţia la zi a numărului de utilaje şi persoane disponibile, la ABA Crişuri are 332 de persoane şi 90 de mijloace, la Aba Mureş, un personal operativ de 236 de persoane şi 112 mijloace de intervenţie”.
De asemenea, ministrul Mediului a precizat ce i s-a comunicat din partea Administrației Naționale de Meteorologie legat de manifestările extreme ale vremii care vor avea loc în următoarea perioadă.
Colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie mi-au comunicat faptul că, în următoarele două luni, vom mai avea, din păcate, astfel de manifestări extreme ale vremii.
În legătură cu investițiile pe care le monitorizez personal la Ministerul Mediului, fie prin POIM, PNRR, alte surse, avem la managementul Apei Pilonul I din PNRR 510 kilometri de linii de apărare împotriva inundațiilor care vor fi reabilitați. De asemenea, primele contracte ale ANAR de finanţare au fost deja semnate, însumează 60 de milioane de euro. Aş adăuga cele 30 de baraje hidrotehnice şi cele 20 de acumulări nepermanente ale căror studii de fezabilitate şi proiectare le vom finanţa tot din PNRR” a menționat Mircea Fechet.
În 2022, sub coordonarea Ministerului Mediului, au fost actualizate toate planurile de apărare împotriva inundaţiilor de la nivel local, judeţean şi bazinal, care cuprind măsuri cu caracter preventiv şi operativ ce trebuie aplicate de autorităţile locale şi judeţene, a mai precizat ministrul.
Mircea Fechet a anunțat la finalul ședinței de Guvern că este avută în vedere ”actualizarea hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, pentru că avem noi şi noi zone care s-ar putea încadra într-o astfel de categorie”.
Citește și:
Ciolacu adoptă OUG privind plafonarea adaosului comercial la alimente de bază