Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri la briefingul de presă de la Guvern că în această dimineață a avut discuții cu instituțiile specializate în privința situației hidro-meterologice, iar după ciclonul Boris care a făcut deja prăpăd în țară, ne vom confrunta cu un alt ciclon.
Am primit ultimele informații legate de situația hidro-meteorlogică din țară, mai ales în contextul ciclonului Ashley care va afecta România în următoarele zile, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a mai precizat că: ,,În ultimele zile s-au emis avertizări privind creșterea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu confirmă prognoza anterioară, indicând că între 30 septembrie și 3 octombrie vom resimiți activității ciclonice, în special în sudul ți centrul României cu posibile efecte și în zon de sud-est a țării, îndeosebi în Oltenia și în Muntenia estimăm că vom avea precipitații care pot să ajungă și la 100 de l/mp, fapt ce ar crea creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.”
Ministrul Mediului a dat detalii și despre Dunăre, după ce la Budapesta au avut loc inundații, ca urmare a creșterii volumului fluviului.
,,În ceea ce privește Dunărea, debitul maxim la intrarea în țară, nu va depăși la Baziaș 8000 de metri/secundă, estimăm noi 7.700- 8.000 metri/secundă ca urmare a propagării viiturilor din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile. Am actualizat data când vom avea aceste viituri și estimăm că se va face cu o zi întârziere, respectiv data de 30 septembrie sau în data de 1 octombrie.„, a spus Fechet.
Pe sectorul românesc al Dunării pe sectoarele la care m-am referit mai devreme, putem înregistra viituri importante, mai ales în bazinul hidrografic Jiu, Olt, Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării, astfel debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9.000, poate 9.500 de m/cubi pe secundă. Această creștere nu e una care ar trebui să ne alarmeze la acest moment, a mai spus Fechet.
CITEȘTE ȘI:
Hidrologii au schimbat prognoza. Când va avea DUNĂREA un debit de 8.000 mc/s