Prima pagină » Actualitate » Ministrul Mediului: ,,Ciclonul Ashley va afecta România în următoarele zile”. Ce ZONE vor fi lovite

Ministrul Mediului: ,,Ciclonul Ashley va afecta România în următoarele zile”. Ce ZONE vor fi lovite

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri la briefingul de presă de la Guvern că în această dimineață a avut discuții cu instituțiile specializate în privința situației hidro-meterologice, iar după ciclonul Boris care a făcut deja prăpăd în țară, ne vom confrunta cu un alt ciclon.

Am primit ultimele informații legate de situația hidro-meteorlogică din țară, mai ales în contextul ciclonului Ashley care va afecta România în următoarele zile, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a mai precizat că: ,,În ultimele zile s-au emis avertizări privind creșterea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu confirmă prognoza anterioară, indicând că între 30 septembrie și 3 octombrie vom resimiți activității ciclonice, în special în sudul ți centrul României cu posibile efecte și în zon de sud-est a țării, îndeosebi în Oltenia și în Muntenia estimăm că vom avea precipitații care pot să ajungă și la 100 de l/mp, fapt ce ar crea creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.”

Situația pe Dunăre

Ministrul Mediului a dat detalii și despre Dunăre, după ce la Budapesta au avut loc inundații, ca urmare a creșterii volumului fluviului.

,,În ceea ce privește Dunărea, debitul maxim la intrarea în țară, nu va depăși la Baziaș 8000 de metri/secundă, estimăm noi 7.700- 8.000 metri/secundă ca urmare a propagării viiturilor din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile. Am actualizat data când vom avea aceste viituri și estimăm că se va face cu o zi întârziere, respectiv data de 30 septembrie sau în data de 1 octombrie.„, a spus Fechet. 

Pe sectorul românesc al Dunării pe sectoarele la care m-am referit mai devreme, putem înregistra viituri importante, mai ales în bazinul hidrografic Jiu, Olt, Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării, astfel debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9.000, poate 9.500 de m/cubi pe secundă. Această creștere nu e una care ar trebui să ne alarmeze la acest moment, a mai spus Fechet.

 

CITEȘTE ȘI:

Hidrologii au schimbat prognoza. Când va avea DUNĂREA un debit de 8.000 mc/s

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele