Ministrul Mediului, declarație după ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost atacați în Suceava: „Lucrurile au ajuns mult prea departe”
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat,vineri, că, dacă se dovedește că cei care i-au agresau pe cei doi jurnaliști și activistul de mediu într-o pădure din Suceava – unde documentau tăierile ilegale – fac parte din personalul silvic, atunci ei trebuie să fie excluși imediat din breaslă.
Tánczos Barna a condamnat, vineri dimineață, atacul împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau, petrecut joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava.
Este vorba de Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, și realizatorul Radu Constantin Mocanu, care, împreună cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt, de 20 de indivizi în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România, după cum a anunțat Greenpeace România.
„Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile”
Ministrul Mediul a precizat că îl cunoaște pe Tiberiu Boșutar, cu care s-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, la minister, unde au discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate în contextul măsurilor pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de păduri.
„Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne. Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă”, a transmis ministrul Mediului, pe contul de Facebook al instituției.
Garda Forestieră este în control
Ministrul le-a solicitat celor implicați să coopereze pentru găsirea și pedepsirea autorilor. „Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să aloce întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată”, a spus Tanczos Barna.
Și Greenpeace România a făcu apel la oamenii legii să ducă până la capăt ancheta deschisă în acest caz.
Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a declarat pentru Digi24 că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe. Oficialul a spus că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte. „Aceste documente și acte procedurale (plângeri – n.r.) trebuie îndeplinite pentru că e vorba de infracțiuni pentru care ele sunt necesare. Noi ne-am sesizat din oficiu”, a spus Ionuț Epureanu.
Ulterior, după audieri și după studierea altor probe existente la dosar se vor lua măsurile procesuale care se impun, a adăugat reprezentantul polițiștilor suceveni.