Ministrul Mediului oferă ASIGURĂRI în privința VIITURII de pe Dunăre: „Situația e sub control” / Care sunt zonele cele mai expuse

Publicat: 23/09/2024, 13:59
Actualizat: 23/09/2024, 14:01

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evaluat situația de la Porțile de Fier 1, în vederea implementării măsurilor de siguranță necesare pentru perioada 28-29 septembrie, când viitura de pe Dunăre va atinge un debit maxim în țara noastră.

Ministrul Mediului a precizat că situația este sub control atât la Porțile de Fier 1, cât și în regiunile recent afectate de inundații.

„Situația la Porțile de Fier este sub control în ceea ce privește debitul pe care îl așteptăm pe Dunăre în data de 28 sau 29, atunci când vom avea vârf de viitură, lucrurile sunt pregătite, toată lumea știe exact ce are de făcut și am fost reasigurat că nu vom avea nicio problemă nici aici, la Porțile de Fier, nici în aval, pe Dunăre. în localitățile care au avut de suferit fie în 2006, fie în 2013, fie în 2014.” a declarat Mircea Fechet.

Oficialul a menționat că, pentru preîntâmpinarea unui dezastru, au fost construite 1200 de amenajări hidro. De asemenea, toate punctele critice au fost reverificate.

„În primul rând, am dispus reverificarea fiecărui metru de dig de apărare la Dunăre. Să știți că avem peste aproximativ 1200 de astfel de amenajări hidro și am avut situații în trecut, mai ales în 2006, când fie au trebuit executate niște breșe controlate în dig și pentru inundarea controlată a unor culturi agricole, a unor suprafețe însemnate de culturi agricole, dar în același timp salvarea unor localități. Fie au existat situații unde am avut o eroziune mare a malului Dunării, am avut situații în care am avut infiltrații în digurile de apărare. Toate acele puncte critice, așa cum le numim noi, vor fi astăzi și în aceste zile și au fost și până astăzi reverificate.”, a mai adăugat Fechet.

Ministrul a adăugat că autoritățile acordă o atenție deosebită zonelor celor mai expuse, mai exact: sectorul de intrare a Dunării în România, de la Calafat până la Zimnicea și zona Tulcea, Delta Dunării.

„Sunt două sectoare unde suntem mai atenți, pentru că ele sunt în mod tradițional afectate la debite mai mari. În primul rând este sectorul de intrare a Dunării în România, de la Calafat până la Zimnicea, avem o zonă la care ne uităm cu atenție, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, la fel cum și zona Tulcea, Delta Dunării e o zonă mai expusă la riscul de inundații atunci când avem debite mari. Însă este important de spus că, mai ales în lumina noilor cifre pe care le avem, și e un lucru foarte îmbucurător, faptul că la Budapesta, acolo unde am avut vârful de viitură în acest weekend, au fost debite mai mici decât cele preconizate, cu aproximativ 500m³/s mai mici.”, a menționat oficialul.

Acesta a mai declarat că, având în vedere că, în afara țării debitul Dunării a fost cu 500m³/s mai mic decât se preconizase, este foarte posibil ca și în România debitul să fie mai mic, de aproximativ 9.000m³/s, în loc de 9.500m³/s.

„Asta înseamnă că, față de estimarea inițială pe care am avut-o și noi, de 9500, estimam acum circa o săptămână, se pare că vom avea un debit mai mic, de sub 9.000m³/s, lucru gestionabil fără probleme de către autoritățile statului român.”, a conchis Fechet.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?