Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”

Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)
Publicat: 12/01/2023, 19:08

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a catalogat joi ca fiind „o aberație” acuzația sindicaliștilor că Guvernul pregătește privatizarea pădurilor. În opinia sa, afirmațiile silvicultorilor ar fi „o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”.

Declarațiile vin după ce mii de silvicultorii au protestat în fața Guvernului împotriva reorganizării Romsilva. Peste 3 milioane de hectare de pădure ar putea fi înstrăinate, spun aceștia.

„N-am auzit niciodată aberație mai mare, nici nu cred că a spus cineva așa ceva. Cel puțin sper. Pentru că toată lumea care se ocupă de păduri știe că sunt în proprietatea publică a statului și nu se pot vinde. Nu cred că ar fi spus cineva așa ceva, pentru că ar fi însemnat să nu cunoască sindicaliștii legea.

Regia Autonomă sau o companie națională poate să funcționeze pe regulile corporative fără nicio problema. Și astăzi Romsilva funcționează pe Legea 109, pe guvernanță corporativă”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Ministrul a adăugat că, în opinia sa, silvicultorii au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite.

„Eu cred sincer că, de data asta, silvicultorii, pe care îi respect foarte mult și cu care am o relație foarte bună, au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus așa ceva, că se vând pădurile.

Nu este absolut niciun pericol. Nu este în pericol nici pădurea, nici proprietatea publică în care se află și se va afla în continuare pădurea. Este, din punctul meu de vedere, o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”, a mai adăugat ministrul Mediului.

„Dacă vorbim despre jaf și furt din pădure, responsabili pentru pază cine sunt? Exact cei care spun că este în pericol pădurea. Există o vinovăție și din partea celor care au responsabilitatea de a păzi pădurea, indiferent dacă vorbim de Romsilva sau ocoalele private.”, spune acesta.

Silvicultorii au protestat în faţa Guvernului, faţă de decizia de privatizare a pădurilor

Sindicaliştii din silvicultură au solicitat Parlamentului României să nu valideze legislaţia „care destructurează proprietatea publică din ţara noastră”.

„Suntem astăzi în formaţie completă, circa 5000 de colegi silvicutori adunaţi din toată ţara ne încurcă un pic vremea, dar trebuie neapărat să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege susinut iniţiat de către Guvernul României, promovat pe repede înainte în doar cinci zile de la momentul la care a fost postat pe site-ul secretariatului general al Guvernului prin acest proiect de lege adoptat de către Guvern în data de 19 decembrie.

Temerea noastră este că prin acea separare pe care legea o propune a activităţilor de serviciu public de activităţile economice.

Activităţile economice vor fi transformate în societăţi pe acţiuni, în societăţi pe răspundere limitată, iar Statul Român la un moment dat va vinde aceste acţiuni şi practic vom ajunge la situaţii în care pădurile ţării vor fi administrate, exploatate de către societăţi comerciale, de către SRL-uri şi vor fi cel mai probabil înstrăinate către grupuri de interese care îşi vor permite să cumpere pachete majoritare la aceste societăţi.

Este un act extraordinar, este un act de sabotaj la adresa pădurilor României. Statul Român mai deţine patrimoniu doar 46% din întreaga suprafaţă de fond forestier existentă la nivel naţional, circa 3,1 milioane de hectare, iar aceast proiect de lege pus pe repede înainte şi promovat de către Guvernul României are drept motivare o negociere în PNRR-ul şi nişte recomandări făcute de OCDE”, a transmis Silviu Geană, preşedintele sindicatelor Silva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul