Ministrul Mediului umblă la sobele românilor: ”Acest program să reducă cheltuielile cu încălzirea”/ 3,5 milioane de oameni se încălzesc cu lemn de foc
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat miercuri un program de finanţare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi. Oficialul a precizat că AFM pune la dispoziţie pentru început 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe.
Mircea Fechet a mai punctat că oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură data finanţarea de maxim 10.000 lei iar sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, dar trebuie să fie de minim 8 kw şi de maxim 35 de kw.
Ghidul acestui program va fi lansat miercuri în consultare publică
Totodată, ministrul Mediului a explicat faptul că, din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc. iar o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală.
Fechet a precizat că Ghidul acestui program va fi lansat miercuri în consultare publică şi aşteaptă cu mare interes contribuţia comercianţilor a instalatorilor de astfel de echipamente, a primăriilor din ţară şi a oricărui specialişti care pot da un feedback.
”Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat”, a spus Mircea Fechet, precizând că programul este unul pilot şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană.
Avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală
Ministrul Mediului a declarat într-o conferinţă de presă că sobele care funcţionează cu lemn – participă, pe de o parte la presiunea pe care o punem în fiecare an pe fondul forestier şi sunt responsabile pentru o cantitate însemnată de poluanţi – fie că vorbim de oxizi de azot, fie că vorbim de particule pm II, poluanţi cu care ne confruntăm în fiecare an şi mai ales în sezonul rece.
”Din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice pe care le avem 3,5 milioane dintre acestea se încălzesc cu lemn de foc. De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece”, a spus ministrul.
„Peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier”
El a precizat că este vorba de randamentul extrem de scăzut al acestora, pentru că din discuţiile pe care le-a avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30 %, între 20 şi 40 %.
”Cu alte cuvinte ,30 % dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generaţie foarte veche.
Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier. Nu puteam să rămânem fără acţiune în faţa acestor cifre şi din acest motiv pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80 %”, a anunţat ministrul Mediului.
”Propunerea este de a finanţa 70 % din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană”
„Noi sperăm să reuşim ca în fiecare din cele aproximativ 1000 de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile să avem astfel de solicitanţi. Ne propunem, dacă am considerat că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe într-o primă fază. Ele vor funcţiona fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. (..) Pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directivei eco-design.
Asta presupune că randamentul este de minim 80 %, că emisiile de particule sunt sub 40 g pentru fiecare metru cub de combustibil solid şi emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 g pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1500 de miligrame şi emisii de oxizi de azot sub 300 de miligrame pe metru cub”, a explicat ministrul.
Programul se va desfăşura într-un spaţiu digital, online, pe o platformă informatică dedicată
”Programul va aduce sper eu un plus de confort în casele cetăţenilor, va diminua poluarea şi va scădea numărul de arbori care ajung pe foc în fiecare an şi cred eu că e un program binevenit mai ales în contextul în care preţurile la energie au avut în ultima perioadă o tendinţă de creştere”, a completat Fechet.