Proiectul de exploatare a gazelor naturale de mare adâncime, Neptun Deep, din Marea Neagră a fost atacat în instanță de ONG-uri, din cauza poluării pe care platforma-gigant o produce în urma forajului. Este vorba despre o investiție de 4 miliarde de euro care a primit Acordul de Mediu și care ar produce 10,4 milioane de tone de dioxid de carbon care ar ajunge în ecosistem. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, în cadrul briefingului de presă de la guvern că „s-a făcut evaluarea adecvată de mediu, asta înseamnă că s-a evaluat impactul asupra mediului, în legătură cu zăcământul în sine” și că nu „trebuie să imporți gaz din Rusia”.
Proiectul Neptun Deep a inflamat ONG-urile care l-au pus la stâlpul infamiei din cauză că ar elibera în atmosferă peste 10 milioane de tone de dioxid de carbon. Ministrului Mircea Fechet liniștește lucrurile, declarând că ” și oamenii, când respiră, emit dioxid de carbon. ”
Bineînțeles că proiectul Neptun Deep a parcurs toate procedurile în cadrul emiterii acordului de mediu. Asta înseamnă că s-a făcut evaluarea adecvată de mediu, asta înseamnă că s-a evaluat impactul asupra mediului, în legătură cu zăcământul în sine, și toate aceste documente care sunt publice sunt pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Bineînțeles că au sute de pagini, sunt niște documente de o complexitate foarte ridicată, însă toate aceste documente sunt publice. Ele au fost analizate de către colegii mei de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța atunci când s-a decis emiterea Acordului de Mediu pentru Proiectul Neptun Deep. Eu am foarte mare încredere în modul în care colegii mei și-au făcut datoria și sunt convins că inclusiv în instanță, pentru că am fost informat că sunt ONG-uri care au atacat deja în instanță actul administrativ, respectiv Acordul de Mediu. Sunt convins că, fără a vrea să mă pronunț, dar sunt convins că și instanța va dovedi că Agenția pentru Protecția Mediului și-a făcut treaba așa cum trebuie.
Ministrul Fechet a mai spus că emiterea de CO2 în atmosferă este un fapt care nu iese din sfera ordinarului, din moment ce și oamenii sunt emițători de monoxid de carbon.
Să știți că tot gazul natural pe care îl folosim, în fiecare secundă, fiecare dintre noi acasă, este responsabil cu emiterea în atmosferă a dioxidului de carbon. Și oamenii când respiră emit dioxid de carbon. Nu e ca și cum e un lucru pe care nu-l știam, este un lucru pe care îl cunoaștem. Asta se întâmplă când arzi hidrocarburi, dar asta nu înseamnă că trebuie să imporți gaz din Rusia.
CITEȘTE ȘI: