Ministrul MUNCII, despre vârsta la care se poate pensiona un angajat: Aici este o noutate și pentru mame, cât și pentru tați
This browser does not support the video element.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a vorbit în emisiunea lui Victor Ciutacu, de la RTV, despre vârsta la care se poate retrage din activitate un bărbat, respectiv femeie, după noua lege a pensiilor. Femeile au și un beneficiu suplimentar.
Un bărbat cu vârsta de 54 de ani, cu 30 de ani de contributivitate la pensie, neîntrerupți, se poate pensiona fără nicio penalizare în 6 ani de acum înainte, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare. Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi. Diferența pot să fie din stagii necontributivitate. Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați. Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare.
Armata și facultatea se adaugă ca vechime la pensie, a mai spus ministrul Simona Bucura Oprescu. Conform noii legi a pensiilor, se pot face pensionări anticipate, cu 5 ani mai devreme, cu o penalizare de 24%. În ceea ce privește beneficiile pentru fiecare categorie în parte, există câteva diferențe.
Aici este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă. La femei, vârsta standard de pensionare, astăzi, fiindcă avem o creștere eșalonată a vârstei de pensionare, este 62 de ani și patru luni. În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii. Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate ș.a.m.d. Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, avem anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare, a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI: