Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri seară, la Antena 3, despre relația sa actuală cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. El spune că îl apreciază pentru calitățile sale profesioanle, dar nu acceptă incapacitatea sa de a colabora, oferind și detalii în acest sens.
„Îl respect pe domnul doctor Arafat, pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate, dacă vreți, de a colabora. Dânsul colaborează într-un singur fel, în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății, pentru că despre asta discutăm. Centrul Operativ pentru Situații de Urgență nu are, din punct de vedere organizatorii și din punct de vedere al subordonării, nimic de-a face cu DSU, pentru că este o structură a Ministerului Sănătății și trebuie să facem o distincție foarte clară între situațiile de urgență, când sunt accidente cu victime multiple, când sunt explozii, cum a fost cea de la Crevedia, când, în mod evident, rolul trebuie să fie de conducere la Departamentul pentru Situații de Urgență și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cum vedeți, sunt foarte multe instituții cu nume asemănătoare, și altceva este starea de normalitate.
Îmi pare rău, în anul 2014 a fost elaborată, exact în momentul în care domnul secretar de stat, pe vremea aceea – Arafat – s-a mutat de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne, o ordonanță care n-a ajuns niciodată în Parlament… deci, de 10 ani, n-a ajuns în Parlament, în care se instituie starea de normalitate provizorie. Deci noi acum suntem într-o stare provizorie de normalitate, așa este formulată acolo. Starea de urgență este cvasipermanentă, iar starea de normalitate este provizorie. Chestiunea asta în care, practic, transformăm viața de zi cu zi într-o stare de urgență și lucrul ăsta trebuie coordonat, integrat ș.a.m.d. de Departamentul pentru Situații de Urgență, nu este acceptabil… pe de o parte.
Sigur că trebuie această ordonanță să ajungă odată și odată, măcar după 10 ani în Parlament. Și în afară de acest lucru, trebuie să înțelegem că politica desfășurată în ultimii 10 ani, în ceea ce privește asistența medicală prespitalicească, mă refer aici la serviciile de ambulanță, care de curând au împlinit 118 ani și care realizează aproape 90% dintre intervenții, n-a fost o politică în beneficiul pacienților și al Ambulanței, pentru că avem ambulanțe care au 1.000.000 km sau 500.000 km, care pun în ericol atât viața echipajelor, cât și viața pacienților, pe de o parte. Politica de resurse umane nu a fost una coerentă și abia de curând am reușit noi să scoatem 1.300 de posturi la serviciile de ambulanță, încât să existe asistenți medicali medici care să acorde o asistență medicală de urgență specializată”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
Sursa foto: Mediafax Foto/Alexandru Dobre