Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explică de ce România nu poate crește bugetul alocat pentru SĂNĂTATE
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, motivele pentru care România nu poate crește fondurile alocate sistemului sanitar, deși există un consens general că acest lucru este necesar: „este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcționale”.
România știți că are în jur de 20 de fabrici importante de medicamente, la una singură statul român este acționar majoritar. De curând s-a deschis o nouă facilitate de producție în județul Cluj, la Turda, o investiție de în jur de 70 de milioane de euro, și acea beneficia de ajutor de stat, ceea ce demonstrează, până la urmă, că există preocupare la nivelul guvernului pentru dezvoltarea acestui sector.
Trebuie să înțelegem că, dincolo de faptul că industria farmaceutică produce venituri, statul român oferă locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților, a afirmat Rafila.
România, sub media europeană în alocările bugetare pentru sănătate
Potrivit ministrului Sănătății, în prezent România alocă aproximativ 6% din fonduri publice pentru sănătate, sub media Uniunii Europene de 9%, dar în creștere față de procentul de 4,5% raportat anterior
Eu m-am uitat pe pliantul dvs, care-i foarte frumos de altfel, iar acolo scrie așa: media Uniunii Europene, în alocarea bugetelor pentru sănătate, este de 9%. Și România, 4,5%. Acum, acel 9% nu vine doar fonduri publice. Noi ne apropiem de 6% fonduri publice, plus ceea ce plătesc oameni. Sunt în jur de 23% din banii de sănătate, sunt banii pe care îi plătesc oamenii pentru medicamente compensate, pentru servicii medicale private. Cam 23%, acolo suntem. Așa că la 4,5% mai trebuie să adăugăm 1 și ceva. Ne apropiem de ceea ce vă spuneam eu, 6%, dar este puțin, a detaliat el
Întrebat de ce România se limitează la un nivel de 6%, Rafila a explicat: „România a ajuns în momentul de față la paritatea puterii de cumpărare raportat cu PIB-ul mediu de la nivelul Uniunii Europene”.
Rafila a menționat că o creștere a finanțării sistemului de sănătate este posibilă doar prin îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul de stat și prin funcționarea eficientă a mecanismelor financiare.
Cred că suntem de acord cu toții că trebuie mai mulți bani în sectorul de sănătate. Dar acest lucru este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcționale, iar această raportare la Uniunea Europeană are în vedere toate elementele. Nu doar la alocarea pentru sănătate, ci și la PIB-ul unei țări, cum e România, în raport cu PIB-ul mediu-european, și la colectarea la buget a veniturilor care trebuie să se apropie de media Uniunii Europene. Și sunt convins, pentru că dacă vă uitați, la o colectare de 40%, 9%, înseamnă, de fapt, aproape un sfert. La noi, la 27%, 6%, înseamnă aproape un sfert. Deci este clar că singura posibilitate de creștere a alocării pentru sănătate este legată de modul de colectare a veniturilor la bugetul de sănătate, a adăugat Rafila.
CITEȘTE ȘI: