Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că numărul de cazuri noi este pe o pantă descendentă, precizând că „am trecut cu bine de acest val”. El a afirmat că, cel mai probabil, vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat anual, în cabinetele medicilor de familie.
Principalele declarații ale ministrului Sănătății
- „Ne aflăm clar pe o pantă descendentă a numărului de cazuri noi”
- „Trendul descrescător se menţine atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cât şi rata de pozitivare. Înregistrăm, de asemenea, un număr descrescător al cazurilor de deces. Ceea ce este oarecum stabil, un trend slab descrescător este însă numărul de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, care este cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate
- „Tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în România şi peste 95% din totalul secvenţierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină”
- „Gradul de pozitivare este în scădere”
- „Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări şi sperăm să vedem acest trend cât mai rapid, poate mai repede decât trei săptămâni”
- „În ceea ce priveşte rata de reproducere, înregistrăm aceeaşi scădere. Ea este subunitară. În ultima săptămână am avut o rată de reproducere doar de 0,77, care se corelează cu scăderea numărului de cazuri. În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică”
- „O primă țintă ar fi să fie sub 900 de cazuri la Terapie Intensivă”
- „În următoarele trei săptămâni cred că vom ajunge la trei cifre în exprimarea bilanțului zilnic”
- „Am trecut cu bine de acest val”
- „Sunt și în România câteva cazuri – erau 13 la un moment dat – de BA.2. Nu ne punem problema unui val 6, în acest moment. E vorba de imunitatea populației, fie prin trecerea prin boală, fie de vaccinare”
- „O primă măsură va fi legată de utilizarea măștilor în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate. Alte măsuri trebuie să permită la o activitatea economică și socială”
- „Sunt la ATI câteva cazuri BA.2. Nu era un număr îngrijorător. Nu am avut date legate de o evoluție îngrijorătoare a acestei variante în România”
- „Măsurile de relaxare trebuie luate gradual. Scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu cele de internare în spital și mai puțin cu cele de internare la ATI. Grija este legată de asigurarea capacității de acordare a asistenței medicale. Toată lumea vrea relaxări. Și noi vrem, și Guvernul vrea, dar trebuie făcut echilibrat și trebuie ținut cont de ce se întâmplă în spitale”
- „În continuare trebuie să vedem un timp cum funcționează măsurile. Vă dau un exemplu: dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creșterii numărului de cazuri sau nu are. Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere și nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrul acesta echilibrat și etapizat. Că o să fie 2 etape sau 3 etape, asta nu am de unde să știu. Eu sper să fie cât mai puține”
- „Ne dorim să avem un calendar clar, care să țină cont de niște indicatori măsurabili și care să permită o reluare și sustenabilitate”
- „Și eu îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”
- „Nu trebuie să ne punem problema unui nou val pandemic – care va exista – care va pune probleme funcționării societății”
- Despre vaccinarea anuală: „E posibil să fie o vaccinare de rutină, care se va face în cabinetele de medicină de familie”
Marcel Ciolacu: „Pandemia nu se încheie, dar o să fie o relaxare”.
În 17 februarie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit despre momentul în care se pot lua primele relaxări ale restricțiilor pandemice.
„Măsurile pot fi ridicate poate chiar treptat nu toate deodată, poate că ultima măsură care va fi ridicată va fi masca în interior sau spaţiile închise, mai ales în prezenţa variantei Omicron”, a precizat Raed Arafat.
Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, că „pandemia nu se încheie, dar o să fie o relaxare”.
Președintele PSD afirma, duminică, că, în perioada imediat următoare, vor exista niște relaxări, printre care și renunțarea la purtarea măștii de protecție la exterior.
„Părerea mea este că pandemia nu se încheie, dar o să fie o relaxare. Această tulpină, mai ales la cei vaccinaţi, nu pune viaţa în pericol şi este o imunitate consistentă în România, cifrele arată 83% imunizare pentru Bucureşti”, a declarat Marcel Ciolacu.
Bilanț coronavirus 21 februarie. Peste 7.500 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
România a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 7.500 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).
„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 21 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.694 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2”, conform GCS.
Comparativ cu bilanțul de duminică, numărul infecțiilor zilnice este aproximativ identic. Cu o zi în urmă au fost anunțate 7.687 de noi cazuri de infectare cu coronavirus.
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ...
vezi toate
articolele