Ministrul Sebasian Burduja, despre costul energiei și facturile PLAFONATE: „Noi facem toate eforturile pentru a ține prețurile cât mai competitive”

Publicat: 27/07/2024, 00:27
Actualizat: 27/07/2024, 00:28

Ministrul  Energiei, Sebastian Burduja, e explicat vineri seară – la Digi 24 – cum stă România la capitolul energetic, fiind o perioadă grea pentru sistem, din cauza valurilor de caniculă, care au pus la grea încercare inclusiv sistemul de transport al energiei la nivelul întregii țări.

„În ultimele zile… mai bine, categoric, față de ultimele săptămâni. Dacă vă uitați și pe prețurile pentru mâine, vedem că nu mai suntem fruntași. Sunt alte state, tot din regiune, care sunt cu preț mai sus decât noi. Avem undeva la 88 euro/megawat-oră. Franța, în general, are un preț extrem de competitiv, au foarte multă energie nucleară, peste 70% din producție, și au 41 euro mâine, dar Polonia are 104, Bulgaria are 88, Serbia 107, Ungaria 93. Deci sunt țări care ne-au depășit. Categoric, noi facem toate eforturile pentru a ține prețurile cât mai competitive, în contextul în care totuși, trebuie să spunem, facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, anul viitor, deci nu vor resimți aceste fluctuații de pe piață. Mai mult, în aprilie, de exemplu, noi am avut zile în care am avut printre cele mai mici prețuri în Uniunea  Europeană, în funcție de cum bate vântul, de cum bate soarele”, a spus ministrul.

„Dacă ai cerere mare, un consum mare în zile de caniculă, cum au fost cele anterioare și nu ai o ofertă suficient de mare, deci o producție suficient de mare, prețul va crește”, a adăugat acesta.

„Noi, în ’89-’90, am intrat cu undeva la 22.000 de megawați ai statului român și era producție, bineînțeles, în bandă, adică grupuri pe cărbune, grupuri pe gaz ș.a.m.d. Acum, sigur că noi constatăm că după trei decenii în care nu s-a investit în sistemul energetic național, în care singurele mari capacități puse în funcțiune au fost cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, în 1996 și în 2007, termocentrala de la Brazi, pe gaze, o investiție OMV Petrom și niște megawați în hidro, constatăm că nu avem suficient de multă producție încât să ținem un preț competitiv pentru economia românească”, a afirmat Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat și ce se ve întâmpla după data de 1 aprilie 2025, când se încheie perioada de facturare. Va crește prețul acestora sau nu?

„Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de o parte, să încurajăm furnizorii, cei care ne trimit facturile acasă și care achiziționează energia electrică, pe care ulterior ne-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la alta, și pe de altă parte, pentru consumatorii vulnerabili, cei care realmente nu pot să-și plătească facturile la finalul lunii, să avem măsuri țintite de sprijin. Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum. Într-o lună de zile, dacă ai în total sub 100 de kilowați-oră, plătește acel maxim zero 68 lei kilowatt-oră. Dacă ai peste 300 de kilowați/oră plătești 1,3 lei kilowatt-oră, deci dublu.

Și atunci, ideea este să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic. (…) Asta urmează să definim împreună cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumatori care nu se descurcă fără acest sprijin. Pentru că, repet, în prezent, totuși, dacă ai un apartament gol în lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român, ca și cum ai fi o familie cu doi copii cu venit minim și faci economie la lumină, cum se spune, și ai un consum sub 100 de kilowați oră pe lună”, a încheiat ministrul.

FOTO – Captură video: Digi 24

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Via Transilvanica, inclusă de revista Time în topul celor mai frumoase 100 de locuri de...