Ministerul Energiei anunță lansarea apelului de proiecte în cadrul programului de finanțare Electric Up – ciclul 2. A publicat în data de 04 octombrie 2024 ordinul de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.
Vineri s-a dat startul unei noi sesiuni de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către cei care activează în HORECA. Este vorba despre Programul Electric Up și presupune montarea de sisteme de captare a energiei cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, a cel puțin a unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.
Astăzi, intrăm oficial în linie dreaptă cu noul Electric Up și alocăm un buget de minim 450 milioane lei. Întreprinderile mici și mijlocii și persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA își vor reduce costurile cu energia electrică. În premieră, finanțăm un pachet integrat: instalarea de sisteme fotovoltaice, sisteme alternative de încălzire/ răcire, stații de reîncărcare și capacități de stocare în baterii, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Bugetul alocat este de minimum 450 milioane lei și maximum 596 milioane lei, în cel de-al doilea ciclu de finanțare, în conformitate cu art. 3 alin. (61) din OUG 159/2020 cu modificările și completările ulterioare, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei. Sesiunea de înscriere se va deschide în data de 14 octombrie 2024, ora 08:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.
Ciclul I al Programului de finanțare ELECTRIC UP s-a finalizat prin decontarea unui număr total de 1.525 de dosare, în valoare totală de 479,8 milioane lei. 100MW noi în panouri solare și peste 3000 de puncte noi de reîncărcare pentru mașini electrice, a mai spus Sebastian Burduja.
Documentele finale aferente apelului de proiecte, respectiv Schema de Ajutor de Minimis şi Ghidul Solicitantului, pot fi accesate la adresa de internet: https://energie.gov.ro/electric-up-ciclul-2
CITEȘTE ȘI: