Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președinte al PNL Sector 1, a fost invitatul lui Bogdan Pavel la Gândul Exclusiv. Acesta a vorbit despre proiectul privind construirea reactoarelor modulare mici (SMR).
„Reactoarele modulare de mici dimensiuni reprezintă o tehnologie nouă, dar veche totodată. Dacă ne uităm la primele reactoare nucleare, ele au fost de mici dimensiuni, de 20-30 MW (primele centrale din istoria sectorului nuclear). Ulterior, fix reactoarele SMR, pe care acum le punem pe verticală, au tehnologia de pe submarinele nucleare, de pe spărgătoarele de gheață nucleare, de pe portavioanele nucleare, pe care americanii le folosesc fără nicio problemă, fără niciun incident de zeci de ani”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a comentat și decizia SUA de a anula un proiect similar cu cel de la Doicești.
„NuScale este singura tehnologie de reactoare modulare mici din lume care este certificată la cel mai înalt nivel de siguranță de cel mai strict reglementator din lume. Mai bine de atât nu există. Nicio altă tehnologie nu este aproape să fie certificată. Mai durează 2-3 ani.
Este o cursă în care aleargă SUA, Franța, Japonia, Coreea. În America s-a anulat un proiect, dar nu s-a anulat din cauze legate de tehnologie, ci din cauze comerciale. Sunt două aspecte importante. Era finanțat de 50 de companii de utilități și doar o treime au pus banii la finalul zilei.
A doua mare problemă a fost că el rivaliza cu proiectele pe gaz, care sunt în general mult mai ieftine. Și atunci, pentru că în Statele Unite gazul nu este taxat, ei n-au aceste certificate verzi pe care Uniunea Europeană, de exemplu, le are. Atunci, poți să produci pe gaz fără să fii suprataxat pentru asta. Într-o competiție între un gaz netaxat și o tehnologie nouă, sigur că acele companii de utilități au optat pentru centrale pe gaz. Gazul este foarte ieftin în SUA și ăsta a fost proiectul.
Nu înseamnă că ei nu fac alte proiecte acolo care tot s-ar putea să fie înaintea proiectului românesc. Sunt două proiecte în derulare în SUA și e posibil să vedem cel puțin un proiect în America înainte de proiectul românesc”, a informat Sebastian Burduja.
Urmăriți AICI emisiunea integrală: