Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că a primit “mai multe semnale” de-a lungul timpului cum că nu e în regulă ca el să coordoneze procedura de numire a șefilor de parchete.
Ministrul Stelian Ion a declarat joi că a primit semnale că nu trebuie să fie ministru, în contextul concursului pentru ocuparea unor funcții de conducere în DIICOT, DNA și Parchetul General.
„Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă ca un ministru USR sau eu în special aș putea coordona aceasta activitate și că nu ar trebui să o fac eu, ar trebui să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ dinainte știut. Au fost semnale foarte clare. Nu am spus lucrul acesta răspicat, dar dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă toate aceste lucruri, concluziile le putem trage. Nu vreau să accentuez. Eu ieri am făcut publică lista cu candidații. (…) Eu văd această procedura ca una care să fie transparentă, una în care să colaboreze instituțiile, să dialogheze și în final să fie niște propuneri care să fie acceptate și de președinte, care are ultimul cuvânt, să aibă și girul CSM, dacă se poate”, a spus Stelian Ion.
Întrebat dacă a simțit o presiune ca USR să nu se implice în procedura de selecție a procurorilor, Stelian Ion a precizat că “nu este vorba despre un partid anume, ci de maniera în care se discută”.
„Procedura trebuie să fie transparentă, instituțiile să dialogheze. Propunerile să fie acceptate de președinte, să aibă girul CSM…Am pus accentul pe propunerile de modificare a legislației, în care procedurile să fie echilibrate. Propunerile nici măcar n-au fost înaintate Parlamentului.
Mi-am dorit și îmi doresc un dialog cu președintele, și nu numai cu el. Nu știu dacă este mulțumit.
Mesajul meu către procurori este acela să fie încrezători în activitatea lor, să nu accepte semnale politice. Politicienii sunt datori să le ofere sprijin.
N-am simțit o presiune, ci o tăcere. Aș fi vrut să mă consult pe anumite aspecte”, a afirmat Stelian Ion.
Despre proiectul de desființare a SIIJ și reproșurile făcute de premier, Stelian Ion a spus că este “total necuvenit, nemeritat”.
„Dacă nici eu n-am făcut eforturi pentru desființarea SIIJ, atunci nu știu cine a făcut”, a mai declarat el.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, demiterea ministrului Justiției. Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției.
Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că „șantajează poporul român” prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.
După anunțul de revocare al lui Stelian Ion, USR PLUS a anunţat că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, căruia îi reproşează că „a aruncat ţara în criză” politică.