Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, la Bacău, că Apele Române ar fi trebuit să facă verificări în cazul celor cinci adolescenți înecați în Siret, la Cotu Grosului, subliniind că ”este de nepermis ca, în urma unei tragedii, să nu se ia măsuri”.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, s-a declarat surprins că cei de la Apele Române nu au demarat o anchetă în satul Cotu Grosului, comuna Filipești, acolo unde cinci copii s-au încecat în apele Siretului, într-o zonă în care a funcționat, până nu demult, o balastieră. În acea zonă s-au făcut lucrări de excavare în urma cărora adâncimea apei și puterea curenților sunt un adevărat pericol.
Întrebat despre atribuțiile Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, în cazul verificării societății care și-a încheiat activitatea și care avea obligația să semnaleze zona ca fiind primejdioasă, prin plasarea unor panouri de avertizare, ministrul Mediului a declarat că ”ar fi trebuit făcute verificări imediat”, iar lipsa de reacție este ”un semnal grav”.
”Colegii mei de la Apele Române ar fi trebuit să facă verificările imediat. Nu s-a ridicat această problemă în discuțiile de astăzi. Este un semnal grav. O să continuăm discuția pe seama acestei tragedii. Într-adevăr este de nepermis ca, în urma unei tragedii, să nu se ia măsuri”.
Demnitarului i s-a transmis că, nici astăzi, nu s-a luat nicio măsură pentru a evita alte tragedii. În locul fostei balastiere, nu există nici cea mai banală tăblie care să-i avertizeze pe cei care vor să se scalde, dar în schimb pe malul Siretului ”a apărut” o cruce înaltă de doi metri, de care este legat drapelul României, și pe care părinții au scris numele copiilor care au pierit în apele râului, alături de data nașterii și cea a morții: 1 august 2021.
”Societățile comerciale care execută activități de excavare își asumă și obligații ulterioare. E inadmisibil ca în urma unor autorizații pentru anumite cantități, perimetre, adâncimi, să ne trezim peste câtiva ani că nici adâncimea, nici perimetru, nici catintățile nu au fost respectate. Din luna mai am pornit controale la aceste societăți. Până acum, tot meniul nu a fost suficient de riguros, verificat și controlat. În cazul tragediei, toate obligațiile nerespectate vor duce la sancțiune și răspundere penală”, a mai adăugat ministrul Mediului.
Potrivit G4Media, Apele Române, administratorul acestor cursuri de apă, a afirmat că legea nu prevede montarea unor astfel de avertismente și că orice persoană fizică înoată ”pe propria răspundere”.
Cinci adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani și-au găsit sfârșitul pe 1 august, în Siret, la Cotu Grosului, un sat din comuna Filipești, județul Bacău.
Potrivit datelor transmise de purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, polițiștii din Buhuși au fost sesizați, prin 112, despre faptul că 7 persoane au intrat în râul Siret, iar 5 dintre ele nu au mai ieșit la suprafața apei. Din primele cercetări, s-a stabilit că 7 băieți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, toți din județul Neamț, ar fi mers la scăldat în râul Siret, pe raza comunei Filipești, iar la un moment dat 5 dintre ei au fost luați de curenții de apă.
Două victime aveau 14 ani, alte două erau în vârstă de 17 ani, iar o alta avea 18 ani. Aflați la scăldat, cei cinci au încercat să salveze doi prieteni din apă, aflați în pericol de înec. A fost unul dintre cele mai tragice evenimente care au avut loc pe un curs de apă din România în ultimii ani.
Potrivit Pro TV, un localnic a povestit că îi avertizase pe adolescenți să nu intre în apă: ”M-am întâlnit cu ei pe drum și le-am spus «măi, întoarceți-vă înapoi, Siretul e escavat».” Bărbatul se referea la faptul că în zonă existase o balastieră, iar excavările au format gropi ce produc curenți care îi puteau trage la fund.
O investigație G4Media arată că cel puțîn 12 copii au murit în ultimii doi ani înecați după ce au intrat în râuri sau lacuri / iazuri din zona unor balastiere din România.