Prima pagină » Actualitate » Mioritic 100%. Dâmbovița a câștigat la tribunal BABELE și SFINXUL. Este o rușine, clamează primarul din Bușteni, Prahova

Mioritic 100%. Dâmbovița a câștigat la tribunal BABELE și SFINXUL. Este o rușine, clamează primarul din Bușteni, Prahova

Mioritic 100%. Dâmbovița a câștigat la tribunal BABELE și SFINXUL. Este o rușine, clamează primarul din Bușteni, Prahova

Primarul staţiunii prahovene Buşteni, Mircea Corbu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că este „o ruşine naţională” să spui că „megaliţii” Babele şi Sfinxul au fost în Dâmboviţa, cele două judeţe disputându-şi în continuare cele două monumente ale naturii. Megaliți este puțin nepotrivit în acest context, pentru că nu există nici o dovadă acceptabilă că la ansamblulul spectaculos omul, de Dâmbovița timpurie sau Prahova modernă, să fi avut vreun aport.

Cel mai simpatic, Corbu a cerut de la ministerul Culturii prețul estimativ al spectaculoaselor stânci. Cultura l-a trimis la Mediu, la specialiștii geologi care pot evalua corect o rocă…

„Eu nu am dat pe nimeni în instanţă, m-a dat Dâmboviţa pe mine. (…) Eu am o hotărâre de Guvern în care megaliţii, adică Babele, Sfinxul, şi circa 4,2 ha sunt, prin HG, ai oraşului Buşteni. S-a câştigat (…) definitiv grăniţuirea, (…), dar, prin hotărâre de Guvern (…), megaliţii sunt ai Buşteniului”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, „e o ruşine naţională să spui că Babele şi Sfinxul au fost la Dâmboviţa”.

Dâmbovița a câștigat platoul

În septembrie 2022, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea definitivă în instanţă a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre două judeţe în zona Platoului Bucegi, inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul.

„Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris atunci preşedintele CJ pe pagina sa de Facebook.

Bușteni nu cedează pietrele

Ulterior, Prefectura Prahova a informat că monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de rezultatul final al procesului.

„Dosarul soluţionat de Curtea de Apel Piteşti nr. 4994/120/2015* vizează delimitarea teritorială dintre cele două localităţi, oraşul Buşteni şi comuna Moroeni, respectiv dintre cele două judeţe, Prahova şi Dâmboviţa, şi nu dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul şi Babele. Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu modifică ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1.359/2001, prin care se atestă apartenenţa celor două monumente naturale – Babele şi Sfinxul la domeniul public al oraşului Buşteni (Hotărârea de Guvern fiind în vigoare la acest moment). Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul şi Babele nu a fost în niciun caz stabilit în favoarea comunei Moroeni. Delimitarea dintre cele două localităţi şi, respectiv judeţe nu afectează în niciun fel drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal”, a arătat, la acel moment, Prefectura Prahova.

Ulterior, oraşul Buşteni, în calitate de reclamant, a introdus în instanţă o acţiune care are ca obiect „litigiu privind domeniul public”, printre pârâţi fiind Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi comuna dâmboviţeană Moroeni.

Cât costă Babele?

În cadrul procesului care se află pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a dispus emiterea unei adrese şi către Ministerul Culturii pentru a comunica dacă deţine sau poate furniza informaţii cu privire la o valoare estimativă a celor două monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, arată datele de la dosar.

Ministerul Culturii a transmis că, fiind vorba despre monumente ale naturii, recomandă instanţei să se adreseze pentru relaţii Ministerului Mediului.

Astfel, la termenul din iunie, instanţa a dispus emiterea unei adrese către Ministerul Mediului, următorul termen din dosar fiind stabilit pentru data de 15 octombrie.

Citiți și: Simona Halep a rămas fără terenul primit cadou de la Primăria Bușteni. Motivul pentru care s-a întâmplat asta

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și