- 26,65 miliarde euro – bani europeni intrați în România prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă. Acestor sume li se adaugă încă 13,58 miliarde euro – plăți directe către fermieri;
- 30,10 miliarde euro – valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând 103,6% din alocarea totală a României;
- 77,1 miliarde euro – valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare;
- 48,43 miliarde euro – valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, iar rata de contractare a ajuns la 161,1% din alocare.
Anterior, MIPE a trimis în luna octombrie declarații de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate României. (detalii AICI)
Câți bani europeni au venit în România din 2007
Potrivit MIPE, în prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate.
După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.
Conform celui mai recent document de sinteză, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană”, sumele pe care le-a primit România de la aderare, respectiv din trei Cadre Financiare Multianuale și NextGenerationEU (PNRR) au ajuns 89,39 de miliarde de euro. Totuși, dacă scădem contribuția României la UE, de 28,75 de miliarde de euro, soldul este de 60,64 de miliarde de euro.
CITIȚI ȘI: