Prima pagină » Actualitate » MIRACOLELE de sub ruinele din Turcia și Siria. Poveștile oamenilor care au sfidat moartea. „Dacă bebeluşul meu n-ar fi fost suficient de puternic să supravieţuiască, n-aş fi fost nici eu” (FOTO-VIDEO)

MIRACOLELE de sub ruinele din Turcia și Siria. Poveștile oamenilor care au sfidat moartea. „Dacă bebeluşul meu n-ar fi fost suficient de puternic să supravieţuiască, n-aş fi fost nici eu” (FOTO-VIDEO)

MIRACOLELE de sub ruinele din Turcia și Siria. Poveștile oamenilor care au sfidat moartea.

A trecut o săptămână de la cutremurele care au devastat Turcia și Siria. Oficial, bilanțul catastrofei a ajuns la peste 36.000 de morți, dar cifrele dezastrului se schimbă de la o oră la alta. Turcia și Siria își plâng morții. Cei care au scăpat cu viață imploră să le fie găsite familiile, rudele, prietenii. Lacrimile durerii se trasformă în secunde de speranță, atunci când de sub clădirile transformate în moloz se aude, din când în când, vocea stinsă a unei persoane care, cu ultimele puteri, cere ajutor. 

Există încă și locuri în care nu a ajuns, până acum, niciun salvator. Locuri în care mormanele de moloz sunt singurele care amintesc de infernul care a lovit fără milă. Orașe și sate întregi au fost rase, ca și cum nu ar fi existat niciodată.

De sub dărâmături, după ore întregi de frig și foame, se aud și semne de viață. Sunt ceea ce salvatorii și o lume întreagă au numit ”miracolele de sub ruine”. Cei care s-au agățat cu toate puterile de ultimul fir de speranță că mai pot fi salvați. Scâncetul bebelușilor scoși de sub ruine amintesc de viață și de solidaritate în mijlocul infernului.

„O viaţă salvată reprezintă o lume întreagă salvată” – este poate cel mai frumos adevăr rostit de locotenent Bogdan Toma, supranumit ”bărbatul cu cască roșie” și devenit un simbol al salvatorilor români ajunși  în Turcia, după dezastrul provocat de cele două seisme majore.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 din 6 februarie a zguduit partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de alte două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5.

Bebelușul Yagiz, „curajosul”, salvat de sub dărâmături

Povestea Neclei Camuz şi a fiului fiul său Yagiz – curajos în limba turcă – este dovada că miracolele există. Bebelușul său avea 10 zile când s-au produs cutremurele care au îngenuncheat Turcia.

O zi ce părea ca oricare alta s-a transformat într-un adevărat coșmar. Mama și bebelușul au stat 90 de ore sub dărâmături, în oraşul Samandag din provincia Hatay.

Fără apă şi mâncare pentru ea, femeia a reuşit să-şi ţină fiul în viaţă hrănindu-l la sân, până când salvatorii au ajuns la ei. După ce a ieşit din spital, femeia a povestit experienţa ei, pentru BBC.

Când a început cutremurul, am vrut să merg la soţul meu, care era în cealaltă încăpere. Şi el voia să facă acelaşi lucru. Dar când a încercat să ajungă la mine cu celălalt fiu al nostru, un dulap a căzut peste ei şi n-au mai putut să se mişte.

Pe măsură ce cutremurul devenea mai puternic, a căzut un perete, camera se zguduia, toată clădirea şi-a schimbat poziţia. Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că eram căzuți cu un etaj mai jos. Le-am strigat numele, dar n-am auzit niciun răspuns”, spune femeia.

SURSĂ FOTO: Profimedia Images

Aceasta mărturisește că nu credea că va mai fi scoasă de sub dărâmături, însă a încercat să rămână puternică pentru fiul ei. Când a ajuns la spital, Necla a aflat că soţul ei, Irfan, şi celălalt fiu al lor, Yigit, de trei ani, au supravieţuit cutremurului şi au fost scoşi de sub dărâmături înaintea ei. Aceştia au suferit răni la picioare şi sunt încă internaţi. Necla şi fiul ei nou-născut nu au fost afectaţi din punct de vedere fizic.

Cred că dacă bebeluşul meu n-ar fi fost suficient de puternic să supravieţuiască, n-aş fi fost nici eu. Mă bucur că este nou-născut şi nu îşi va aminti nimic”, adaugă femeia, care își ține bebelușul din nou în brațe.

Imaginile speranței. Un bebeluș de două luni, salvat la 128 de ore de la cutremur

Final fericit a fost și pentru un bebeluş de două luni, Acesta a fost scos în viaţă de sub dărâmături de echipele de salvare, în provincia turcă Hatay, la 128 de ore după seismele devastatoare care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria, a anunţat agenţia turcă Anadolu.

Imaginile cu micuțul salvat din mijlocul dezastrului au devenit virale și au emoționat o lume întreagă.

 

O fetiță s-a născut chiar în timpul cutremurului. „I-am tăiat cordonul ombilical și am dus-o la spital”

Într-un oraș din nordul Siriei, o fetiță s-a născut chiar în timpul cutremurului. Bebelușul a supraviețuit câteva ore în frig, sub moloz, însă familia micuței nu a putut fi salvată.

Noi am scos o femeie, apoi am auzit un sunet. Am crezut că este tatăl femeii salvate, dar era un bebeluș, o fetiță care s-a născut printre ruine. I-am tăiat cordonul ombilical și am dus-o la spital. Toți au murit, cu excepția bebelușului care s-a născut în timpul cutremurului”, a spus Salex Al-Badran, o rudă a femeii care a născut.

SURSĂ FOTO: Profimedia Images

Aya, „semnul de la Dumnezeu” în mijlocul dezastrului

Deocamdată, un frate al bunicului fetiței o va îngrij pe micuță. Aya – „un semn de la Dumnezeu” în limba arabă – este doza de speranță de care aveau nevoie sirienii în aceste momente de cumpănă.

Îngropată sub beton, fetița era încă legată prin cordonul ombilical de mama ei, care a murit împreună cu soțul ei și cu ceilalți patru copii ai lor. Abu Hadiya a născut-o pe fetiță și apoi a murit, cu câteva ore înainte să fie găsite, a spus dr. Hani Maarouf, de la Spitalul Cihan din Afrin.

Mii de oameni s-au oferit să o adopte pe Aya, după ce imaginile cu un salvator alergând din ruine cu bebelușul în brațe au devenit virale la nivel global. Managerul spitalului din Afrin, Khalid Attiah, a spus că nu va permite ca bebelușul să fie adoptat, cel puțin deocamdată, până când rudele fetiței, cele rămase în viață nu se vor întoarce.

O tratez ca pe unul dintre copiii mei”, a spus medicul. Mai mult, soția acestuia o alăptează pe Aya, ca și pe fiica lor.

Aya este doar unul dintre orfanii al căror număr este încă necunoscut, în urma cutremurului de 7,8 de din 6 februarie, potrivit BBC.

„Gemenii minune” salvați de sub dărâmături

Alți doi copii – „gemenii minune”, așa cum au fost numiți de autorități – au fost salvați dintre dărâmături după 40 de ore de la producerea dezastrului din Turcia. Eforturile de salvare au fost filmate de echipa de operațiuni speciale a poliției.

Copii au fost salvați după aproximativ 40 de ore de la prăbușirea unei clădiri în Gaziantep. Împreună suntem puternici”, a fost mesajul de pe contul oficial de Twitter al poliției.

Cuvintele unei mame prinse sub dărâmături: „Salvați-mi mai întâi copiii!”

Hatice Igde (36 de ani) și cei doi băieți ai ei, Melih și Mehmet, au fost scoși de sub un bloc dărâmat din Kahramanmaraș. Operațiunea de salvare a durat 14 ore, notează presa străină.

Șeful echipei de intervenție a spus că primele cuvinte ale mamei, când i-au găsit, au fost: „Salvați-mi mai întâi copiii! Eu voi ieși mai târziu.”

Cei trei au rezistat și gerului din timpul nopților, fiind scoși în viață de sub zidurile prăbușite ale clădirilor. Femeia a mărturisit că s-a simțit cea mai fericită când a auzit echipele de salvare și a realizat că vin la ei să-i salveze. Hatice Igde a precizat că de când s-a produs tragedia, a încercat din răsputeri să atragă atenția autorităților pentru a-i salva copiii.

Am țipat și am lovit atât de mult dărâmăturile, dar nu m-au auzit. Nu am adormit nicio clipă. Mă bucur atât de mult că au venit după mine. Copiii nu mai suportau. Le-am spus copiilor tot timpul că vor fi salvați’, a spus femeia, citată de presa locală.

A supraviețuit 32 de ore cu 12 măsline. „Nu știam dacă era zi sau noapte”

Yüksel Ergit, a fost prins sub dărâmături în urma cutremurele din Turcia – descrise ca fiind „dezastrul secolului” -, dar a reușit să supraviețuiască timp de 32 de ore cu 12 măsline pe care le-a găsit într-o pungă, în timp ce aștepta să fie salvat.

Ergit, în vârstă de 32 de ani – adus la spitalul Bilkent City din Ankara după ce a fost scos de sub dărâmături în Hatay – a povestit ce a trăit în timpul cutremurului. Bărbatul lucra la o companie privată din Ankara și a mers în Hatay pentru o misiune pe termen scurt. în timpul cutremurelor, Ergit s-a adăpostit sub o masă în camera de hotel, scrie agenția de presă Anadolu.

Am căzut de la etajul al doilea. Aveam bucata de fier a mesei în mână, un scaun dublu deasupra mea și grămezile de fier ale hotelului deasupra. Am stat într-o cameră ca aceasta. A fost pentru prima dată în viața mea când am trăit un astfel de cutremur”, a povestit bărbatul.

Ergit a spus că a fost scos de sub dărâmături cu ajutorul tatălui său, al colegilor și al oamenilor din organizațiile neguvernamentale care au venit de la Ankara.

Aveam o vedere foarte mică asupra molozului în care mă aflam, nu știam dacă era zi sau noapte. Era ca și cum aș fi fost acolo timp de zece zile. Erau replici constante când eram sub moloz, rupeam cu cotul cărămizile care cădeau pe mine pentru a lua aer. În timp ce spărgeam cărămizile, am dat peste o pungă în care erau 12 măsline. După 32 de ore, am fost scos de sub dărâmături”, a mai spus Ergit.

Cudi, fetița care a stat 147 de ore sub moloz, înainte de a fi salvată

O fetiță de 10 ani a fost salvată de sub dărâmături după 147 de ore, de românul Bogdan Toma – supranumit ”bărbatul cu cască roșie” – devenit un simbol al salvatorilor români din Turcia. Acesta, împreună cu echipa sa, au luptat și luptă în continuare să-i salveze pe cei rămași printre resturile clădirilor prăbușite.

Cudi a rezistat eroic timp de 147 de ore sub ruine, în provincia Hatay. Salvatorii au găsit-o la timp și au scos-o de sub moloz. Echipele de căutare și salvare au extras-o pe fetiță de sub dărâmături și au transportat-o pe o targă, potrivit municipalității din Istanbul, relatează CNN.

Ne bucură că am putut fi acolo, colegii mei au reuşit extragerea persoanelor care sunt în viaţă şi în acest moment. Este o rază de speranţă aş putea să-i spun, o rază de speranţă că munca noastră, a întregii echipe, va fi oarecum fructificată.

«O viaţă salvată reprezintă o lume întreagă salvată», este una dintre devizele noastre. În momentul în care am văzut că am putut să ajutăm aceste două persoane, ne-am simţit împliniţi sufleteşte, cum de altfel ne simţim după fiecare intervenţie în care reuşim să salvăm o viaţă, fie că este viaţă de om, fie că este viaţă de animal”, a spus lt. Toma, pentru News.ro.

Turcia nu și-a învățat lecțiile cutremurului din 1999

Dezastrul din Turcia a deschis Cutia Pandorei și în ceea ce privește calitatea clădirilor prăbușite sau avariate și respectarea normelor de siguranță în construcție. The Guardian vorbește într-un material despre faptul că, după cutremurul din 1999, soldat cu peste 17.000 de morţi, Turcia a adoptat – se pare însă că doar pe hârtie – unele dintre cele mai stricte norme de siguranţă în construcţii.

Aproape 24 de ani mai târziu, după cele două seisme care au îngenuncheat Turcia și Siria, oamenii își caută nu doar familiile și rudele, ci și răspunsuri pentru clădirile puse la pământ în câteva secunde. Experții în urbanism cer ca măcar la reconstrucție să fie respectate normele, scrie The Guardian.

După cutremurul din 1999, autorităţile din Turcia au promis că vor implementa norme mult mai stricte privind regulile de siguranţă în construcţii. Mai mult, a fost introdusă și aşa-numita „taxă de cutremur”, iar banii strânși ar fi trebuit să fie folosiţi pentru pregătirea instituţiilor statului pentru a răspunde la dezastre.

113 persoane reținute pentru neglijenţă în ridicarea clădirilor prăbuşit

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay anunţat, în 11 februarie, că 113 persoane suspectate de neglijenţă în ridicarea clădirilor care s-au prăbuşit au fost reţinute, iar alte 20 au fost identificate. Dezvoltatorul unui complex rezidenţial de lux din Antakya a fost prins la aeroport, când se pregătea să fugă în Muntenegru.

Ministrul Justiţiei a afirmat că cei responsabili vor fi pedepsiţi, anunțând că pentru investigațiile legate de urmările devastatoare ale cutremurelor fiind formate echipe speciale de procurori.

Preşedintele Recep Erdogan a promis că reconstrucţia clădirilor dărâmate se va finaliza într-un an.

Echipe de salvatori și câini de urmă, la misiunile de căutare din Turcia

România este prima țară din Uniunea Europeană care a ajuns în Turcia după cutremurele din 6 februarie, pentru a ajuta la salvarea victimelor.

Echipa României de salvatori trimisă în Turcia este formată din medici şi asistenți ai UPU-SMURD Bucureşti, ofițeri de la Departamentul pentru Situații de Urgență şi echipe de căutare-salvare cu câini. Mai exact, o echipă de 60 de oameni și patru câini de urmă, special pregătiți să găsească victime sub dărâmături.


CITEȘTE ȘI:

Mii de oameni vor să o ÎNFIEZE pe Aya, „semnul de la Dumnezeu”. Fetița s-a născut printre ruine, în Siria devastată de cutremur

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay

INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și