Realizatorul TV Mircea Badea a reacționat după ce o tânără de 19 ani a fost ucisă cu bestialitate de un urs, pe traseul turistic Jepii Mici.
El a împărtășit o experiență personală din Munții Bucegi, relatând că, deși nu s-a întâlnit față în față cu un urs, l-a auzit în pădure.
Badea a povestit că zgomotele specifice ale ursului l-au pus pe gânduri, mai ales că incidentul a avut loc într-o iarnă în care ursul nu hiberna, posibil din cauza încălzirii globale.
„Era într-o iarnă, când el, ciudat, nu hiberna, cred că de la încălzirea globală”, a spus Badea, la Antena 3.
„Eu sunt sigur că, în pădure fiind, te gândești. Am făcut și eu traseul ăla și am făcut tot felul de trasee. Nu m-am întâlnit cu ursul. L-am auzit la un moment dat că făcea zgomote specifice de urs, dar nu l-am văzut”, a adăugat sursa citată.
Salvamontiștii care au recuperat cadavrul tinerei de 19 ani, sfâșiată de un urs pe un traseu montan din Bucegi, au găsit la fața locului o scenă terifiantă. Fata era deja moartă, iar animalul smulgea cu colții bucăți de carne din picioarele acesteia. Maria Diana prezenta și răni în zona capului, cel mai probabil produse după ce a fost aruncată de urs în prăpastie, ea căzând de la o înălțime de aproximativ 120 de metri. Specialiștii cred că fiara a azvârlit-o pe tânără în râpă cu intenția de a o ucide, un comportament des întâlnit în rândul animalelor sălbatice. Pe trupul fetei erau prezente numeroase urme de gheare și de colți. În momentul atacului, Diana Maria și prietenul ei nu erau împreună, ci se aflau la o distanță de câțiva metri unul de celălalt.
Deși sunt profesioniști cu multă experiență, cazul fetei de 19 ani ucise de urs pe traseul turistic Jepii Mici, din Bucegi, i-a cutremurat și pe salvamontiști. Aceștia spun că este cel mai înfiorător caz pe care l-au întâlnit până acum și că este pentru prima dată când un urs atacă turiști.
Este un traseu foarte circulat de turiști, se merge pe el de peste o sută de ani. Ideea este că urșii din zonă s-au învățat cu turiștii și probabil și de aici comportamentul lor s-a dezvoltat, au prins curaj, și-au dat seama că oamenii nu sunt un pericol și pot fi o pradă, pot să îi atace.
Este cel mai crud caz de până acum. Sunt statistici cu sute de atacuri în ultimii ani și cu decese, dar acei oameni au intrat în luptă directă cu urșii, de exemplu, au fost ciobani care și-au apărat stâna. S-a schimbat ceva în comportamentul animalelor, o astfel de situație poate să apară oricând, oriunde”, a spus, pentru Gândul, prof. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.
Acesta a mai spus că Maria Diana nu a avut efectiv nicio șansă de supraviețuire, deoarece tragedia s-a întâmplat foarte repede. Singura ei șansă de a se salva ar fi fost aceea să se fi aflat în prezența unei persoane care să aibă asupra sa fie o armă, fie un tranchilizant ca să poate anihila ursul, dar și o viteză de reacție foarte mare.
CITEȘTE ȘI: