Mircea Fechet clarifică problemele întâmpinate de comercianți cu RECICLAREA ambalajelor SGR: „Au fost situații, din ce în ce mai puține”

Publicat: 21/10/2024, 21:54
Actualizat: 22/10/2024, 02:59

Mircea Fechet a discutat despre problemele întâlnite de micii comercianți în ceea ce privește sistemul de returnare al ambalajelor. Ministrul Mediului a menționat că aceste situații sunt pe cale de a se rezolva integral și a subliniat faptul că România a ajuns la o rată de reciclare a deșeurilor, în proporție de 80%, comparativ cu 13%, în anii trecuți. 

Ministrul Mediului a vorbit despre dificultățile întâlnite de magazinele mici, mai ales cele din provincie, în privința sistemului de returnare a garanției pentru ambalajele SGR. Mircea Fechet a precizat că, în primul rând, țara noastră a făcut un pas uriaș când vine vorba de reciclarea deșeurilor, ajungând la o cotă de reciclare de 80%, comparativ cu 13%, în anii precedenți.

„Eu mă bucur când am aflat că am avut peste 80% grad de recuperare a acestor ambalaje în luna septembrie, la fel cum și atunci când am aflat că am avut 78% în luna august.
Mereu trebuie să privim de unde am început și să vedem de unde am pornit. România de 30 de ani, niciodată, dar niciodată, n-a reușit să colecteze mai mult de 13% din deșeurile pe care le genera, să le colecteze separat, să ajungă acolo unde le e locul, în fabricile de reciclare. Iar astăzi, ceea ce se întâmplă cu SGR-ul este un veritabil miracol, pentru că am pornit de la 13% și în mai puțin de un an de zile am reușit să ajungem la niște cifre care, vă spun sincer, ar face invidioase țări mult mai avansate decât România, iar 81% în luna a zecea de funcționare, nu-i deloc puțin, mai ales pentru o țară mare, așa cum e România, cu particularitățile ei și mai ales că e al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după cel al Germaniei.” a declarat Mircea Fechet la B1TV.

Mircea Fechet a menționat, de asemenea, că problemele întâmpinate de micii comercianți cu sistemul de garanție – returnare s-au diminuat. Ministrul a menționat că, asemenea oricărui sistem recent implementat, este firesc să existe mici disfuncționalități, la început, dar, pe parcurs, se vor rezolva.

„Bineînțeles că mai sunt probleme. Bineînțeles că în primul an și în primii ani de funcționare, românii or să se descurce mai greu atunci când aduc ambalajele înapoi la magazin, pentru că la început nu sunt suficiente puncte de colectare automată.

La început se pot întâmpla situații de genul RVM-ul nu identifică un cod de bare, sau putem să mergem să vedem că în fața noastră, la coadă, e un cetățean cu cu doi saci mari și trebuie să stăm și după el, la fel cum au fost situații, din ce în ce mai puține, pentru că eu sunt în contact permanent cu micile magazine, și spun asta pentru că părinții mei au un magazin la țară și îi mai consult și pe ei. Mi s-a spus din mai multe părți că acele probleme pe care le-au întâmpinat micii comercianți în perioada verii s-au mai rezolvat, s-au mai diminuat.

Asta înseamnă că Returo își face treaba din ce în ce mai bine. Nu pot să accept că un ambalaj se pierde pe traseu, mai ales în industria Horeca. Industria Horeca nu se poate opri că n-a venit compania Returo să ia sacii. Aceste lucruri sunt pe cale de a fi rezolvate în totalitate, iar progresul e extraordinar și din acest punct de vedere.”, a mai adăugat Mircea Fechet pentru sursa citată.

FOTO: screen-shot B1TV

Citește și:

Jumătate din ambalajele alimentare din plastic ar putea fi eliminate. România s-a angajat să reducă poluarea până în 2050, potrivit GREEN Deal

13 BARAJE din România vor fi reabilitate, prin Planul Național de Redresare și REZILIENȚĂ/ Ministrul MEDIULUI a semnat CONTRACTUL

Mircea FECHET, despre succesul Garanție-Returnare: „81% dintre ambalajele puse pe piaţă în luna septembrie au fost recuperate”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe...
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a...
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
Candidatul cel mai slab pregătit în cursa pentru Cotroceni. Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj INSCOP
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu...
Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit,...
Lovitură de teatru în dosarul Buzatu! Toate înregistrările DNA au fost eliminate. Ce se întâmplă...
Soția lui Ianis Hagi a gafat COLOSAL! A șters postarea, dar noi o avem
Un tânăr de 27 de ani, internat la spitalul Bagdasar Arseni, a paralizat brusc. Medicii...
Studenţii vor primi burse mai mari. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului...
Mihai, un tânăr de 34 de ani, a murit sub ochii tatălui după ce două...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Coreea de Nord spune că trimiterea militarilor în Rusia ar fi în conformitate cu normele...
RECORD mondial: Este de peste 800.000 de ori mai puternic decât al Pământului
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare: „Sunt...
Fotbalistul a murit la doar 35 de ani! Breaking news
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Câți bani a donat Elon Musk pentru campania prezidențială a lui Donald Trump?