Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost prezent alături de omologul său de la Ministerul Dezvoltării, Adrian Veșta, la inaugurarea celui de-al treilea centru din Sistemul Garanție-Returnare(SGR), de la Brașov, după Cluj și Timiș. Acesta este localizat în incinta VGP Park și va crea, pentru început, 40 de locuri de muncă verzi.
Cel de-al treilea centru pentru sortarea și numărarea ambalajelor purtătoare de garanție returnabilă, de la Brașov, s-a inaugurat în prezența CEO RetuRO SGR, Gemma Webb, a ministrului Mediului, Mircea Fechet și ministrului Dezvoltării, Adrian Veșta.
Astăzi, putem spune că Sistemul Garanție-Returnare a schimbat viața tuturor românilor. Când vorbim despre SGR, vorbim și despre astfel de locuri precum cel de aici și nu ne referim doar la miliardele de PET-uri, de sticle sau de doze de aluminiu, ne referim la investiții, ne referim la locuri de muncă. Sistemul Garanție-Returnare înregistrează un progres fantastic. Nu pot decât să mă bucur când aud că, în anumite zile, se colectează peste 3 milioane de ambalaje, deoarece asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Cu toate acestea, trebuie să nu uităm că sistemul este obligat să țină pasul astfel încât capacitatea de preluare a ambalajelor de la comercianți să crească pentru a face față volumului tot mai mare de ambalaje ridicate de la micii comercianți, din HORECA, din sectorul de alimentație publică, a declarat Mircea Fechet.
Gemma Webb, CEO RetuRo SGR, spune că în România vor fi înființate 10 astfel de centre de sortare și de numărare ambalaje, iar investiția se ridică la suma de 86 milioane de euro. Dacă va fi nevoie, vor mai fi înființate și altele, însă aceasta consideră că ar fi suficiente atâtea, la nivel național, deocamdată.
În ceea ce privește SGR, ministrul Mircea Fechet a mai spus că magazinele care au implementat un astfel de sistem sunt obligate să returneze banii de garanție, în schimbul ambalajului primit, și nu un voucher de reducere pentru alte cumpărături. În caz contrar, H.G 1074 are un întreg capitol destinat sancțiunilor pe care le-ar primi aceste centre, în astfel de situații. De la 1 ianuarie, nu mai este permis să se pună pe piață decât ambalaje purtătoare de garanție returnabilă. În momentul de față, s-a depășit pragul de colectare de 3 milioane de ambalaje pe zi, a mai spus ministrul Fechet.
Citește și: