Prima pagină » Actualitate » Mircea FECHET: „România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire”

Mircea FECHET: „România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire”

Mircea FECHET: „România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire”

România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor, a anunțat, luni, 28 octombrie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.

Totodată, el a spus că autoritățile nu au niciun motiv să oblige pe cineva sau să solicite cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă.

Fechet: „Lemnul de foc e o resursă regenerabilă”

Asta, cu atât mai mult cu cât lemnul este o resursă regenerabilă, mai spune ministrul.

„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv.

Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul Fechet.

Cu cât vinde lemnul Romsilva

Potrivit ministrului Mediului, Romsilva a vândut, deja, anul acesta, aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de 282 lei/mc, fără TVA.

Tariful practicat este similar cu cel de anul trecut.

„Aş reaminti şi faptul că, prin regie, administrăm aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm despre proprietari privaţi.

În acest moment avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează.

Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut. Poate şi această informaţie este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România preţurile au crescut, cel puţin cu valoarea inflaţiei”, a subliniat Mircea Fechet.

CITEȘTE ȘI:

Care sunt PRIORITĂȚILE ministrului desemnat al Mediului, Mircea Fechet: „Centralele de apartament vor dispărea”

Mircea FECHET, despre succesul Garanție-Returnare: „81% dintre ambalajele puse pe piaţă în luna septembrie au fost recuperate”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și