VIDEO Mircea Geaonă: „România este astăzi mai protejată decât oricând, din orice direcție, din orice domeniu”
This browser does not support the video element.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Digi24, că era normal ca la summitul de la Madrid să se decidă suplimentarea trupelor Alianței în flancul estic, cu preponderență în România și Polonia, având în vedere agresiunea tot mai mare din partea Rusiei. „Vom acoperi flancul estic al NATO la un nivel și la o calitate fără precedent de prezență militară de descurajare”
„Rusia este și va rămâne un jucător agresiv și imprevizibil. E definită ca atare noul concept strategic aprobat de liderii noștri în urmă cu câteva minute Marea Neagră a fost, rămâne și va rămâne, probabil, în viitor, un loc de importanță strategică deosebită. În zona Mării Negre vedem încleștarea dintre Federația Rusă și lumea democratică în toate dimensiunile sale. De aceea, decizia președintelui Biden a anunțat azi la summit, este extrem de importantă.
Într-un fel, este normal ca România și Polonia să fie țările care primesc suplimentar față de prezența deja masivă a Americii în Europa, prezență suplimentară, faptul că și grupul de luptă crește în dimensiune, în calitate. Franța cu Olanda, cu Belgia cu Portugalia cu Polonia, este iarăși un lucru foarte important”, a declarat Mircea Geoană.
Geoană a afirmat că în acest moment România beneficiază de un grad de protecție din partea NATO așa cum nu a mai fost niciodată.
„Putem spune că România este astăzi mai protejată decât oricând, din orice direcție, din orice domeniu. Avem răspunsuri credibile și vreau să mulțumim aliaților români pentru modul în care s-au comportat în aceste luni foarte dificile”, a spus el.
Întrebat dacă vom beneficia și de o prezența maritimă în Marea Neagră, Mircea Geoană a spus: „Așa cum am spus, vom acoperi flancul estic al NATO la un nivel și la o calitate fără precedent de prezență militară de descurajare. Vor fi și active, maritime, evident, specificul Mării Ne-Negre face ca aceasta să să fie făcută prin rotație, prin patrulei succesive, prin exerciții.
Sunt și alte metode în care putem asigura libertatea de navigație și protecția aliaților noștri în zona Mării Negre și în zona maritimă și în zona cyber. Vom avea o nouă sistem de apărare antirachetă, care este foarte, foarte important. Repet, vom lua toate măsurile ca România, Bulgaria, evident, Turcia să fie complet protejate și vom continua să susținem Ucraina, bineînțeles, pentru că este o luptă care este și lupta noastră. Și liderii noștri azi au reconfirmat un sprijin substanțial pentru Ucraina”.
Legat de decizia Turciei care a fost de acord într-un final să acorde sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, secretarul general adjunct al NATO spune:
„Aș spune că leadership-ul excepțional al secretarului general Jon Stoltenberg. A preluat această sarcină complexă. Este respectat de de de toate părțile interesate. Și el și echipa noastră s-au implicat, evident, pe ambele părți au existat concesii și compromisuri. Așa este normal. Suntem foarte bucuroși să avem o alianță în 32 de membri și să putem să întărim în mod semnificativ această alianță noastră într-un summit pe care îl putem spune că a fiind cel mai important în generații. Și iată o decizie foarte importantă pentru noi toți.
Turcia este un aliat foarte important dincolo de Marea Neagră, este în zona e Marea Neagră, Irakul, ca vecinătate are Siria. Este o țară cu o densitate strategică foarte importantă.
De aceea relația pe care Turcia o are, de exemplu, în subiectul exportului de grâne ucrainiene către piețele internaționale. Este foarte important rolul pe care Turcia îl are. Evident, ceilalți aliați din regiune sunt la fel de importanți pentru noi, dar Turcia joacă cu determinare și cu un anumit grad de sofisticare cărțile pe care le are nu sunt puține, iar dacă vom avea și vestea bună că se va putea ajunge prin ONU la o deblocare a exporturilor de de grâne din din Ucraina, ar fi un lucru foarte, foarte bun, pentru că această criză alimentară riscă să creeze probleme foarte mari în Africa și nu dorim să avem și mai multă instabilitate în zona sudică a alianței”, a declarat Mircea Geoană.