Mircea Geoană, după Summitul NATO: “Trăim vremuri foarte complicate”. Ce spune secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice despre întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin
Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a vorbit la Antena 3, la News Hour with CNN, despre discuțiile privind Summitul NATO, subliniind că „trăim vremuri complicate”, în contextul unor „sisteme autocratice care sunt doritoare să schimbe regula jocului”.
Totodată, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a spus că Biden, cu „o carieră de decenii pe care a dedicat-o relațiilor internaționale, a fost într-un fel catalizatorul unui Summit foarte, foarte bun”.
„Asta face de fapt tăria Alianței nord-atlantice, pentru asta suntem cea mai de succes alianță din istoria umanității pentru că știm întotdeauna să ne adaptăm la un context în schimbare.
Președintele Biden a adus, din momentul în care a câștigat alegerile în America, un suflu nou pentru alianță. Este un om care cunoaște alianța, are o carieră de decenii pe care a dedicat-o relațiilor internaționale și ieri a fost într-un fel catalizatorul unui Summit foarte, foarte bun.
În esență, a fost mai mult decât un element de natură personală. Este clar că, în acest moment asistăm la vremuri foarte complicate, asistăm la o perioadă de mare transformare la nivel internațional și este și rivalitate între sistemul democratic din care facem și noi parte și sistemele autocratice care, din păcate, devin mai periculoase și mai doritoare să schimbe regula jocului. Asistăm la transformări în zona tehnologică, asistăm la transformări în zona societăților noastre.
Aceasta face de fapt forță alianței, unu să ne adunăm atunci când ne este greu și doi să fim capabili să ne adaptăm unui mediu internațional care este într-o profundă modificare”.
Mircea Geoană spune că, odată cu Summitul NATO, deciziile care vor fi puse în aplicare vor reconfirma rolul primordial al Aliantei transatlantice.
„Suntem pe un drum bun. Românii pot avea încredere în alianță”
„Tot ce este acolo, aproape fără excepție, ne afectează și pe noi ca români pentru că, deciziile luate pentru a întări dimensiunea politică, concentrarea politică, consultarea politică pe orice temă de securitate unde NATO rămâne principala platformă transatlantică de dialog pe probleme de securitate a fost reconfirmată.
Aici discutăm despre probleme de securitate la Marea Neagră, aici discutăm despre omogenitatea flancului estic, aici discutăm despre răspunsul nostru la 360 de grade împotriva oricărei amenințări care ar putea apărea.
Liderii noştri au vorbit ieri, despre descurajare și apărare și ne interesează și pe noi în România și în alte zone.
A fost un Summit de succes în conținut, în atmosferă și în consecințe pentru că începând de mâine până la Summitul de la Madrid, din 2022, avem multă muncă de făcut să punem în aplicare aceste decizii. Ele sunt decizii care reconfirmă rolul primordial al alianței transatlantice. Suntem pe un drum bun și românii pot avea încredere în alianța noastră”, a spus Mircea Geoană la A3.
Întrebat dacă progresul tehnologic al Chinei este superior celui realizat la nivelul NATO, Geoană a spus: ”Nu. Faptul că avem în continuare un avantaj tehnologic important, uitați-vă puțin și la cifre, acesta spune un lucru care este preocupant pentru noi, că riscăm ca acest avantaj tehnologic care a făcut ca NATO să fie întotdeauna numărul 1 la nivel global este oarecum în erodare. Faptul că China investește sistematic în această fuziune între stat și privat, mobilizează resurse, care nu sunt doar cele private sau nonguvernamentale, academice, cum facem noi în Occident, ci pune și statul împreună cu acest complex civil, privat, militar foarte ambițios ne pune în fața ideii că trebuie să reinvestim și mai masiv, și mai energic, și mai solidar în păstrarea acestui avantaj tehnologic,” potrivit Digi24.
Mircea Geoană, despre întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin
Întrebat la ce se așteaptă la întâlnirea de miercuri, 16 iunie, dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, Mircea Geoană a spus că mesajul va fi foarte clar, unele măsuri vor fi inacceptabile şi se vor căuta căi suplimentare de dialog.
„Preşedintele Biden a menționat intervenția pe care a avut-o la Summitul B9 de acum câteva săptămâni găzduit de către România unde a dorit, în mod explicit, să transmită un mesaj suplimentar de asigurare și de confort strategic pentru flancul estic care rămâne de la Kaliningrad și Marea Baltică până la noi, în Marea Neagră, o zonă extrem de complexă.
Avem într-adevăr, în federația rusă o țară care a ales, din nefericire spunem noi, o suită de acțiuni și să aplice acțiuni agresive și ostile în toate domeniile de acțiune de natură militară și securitară, de la militarizarea climei, de la proiectarea de forță și echipamente de ultimă generație din Nord în Marea Baltică, în Marea Neagră, Mediterană acțiuni de natura atac cibernetic. Inclusiv faptul că Rusia permite pe teritoriul său să găzduiască grupuri de crimă organizată în domeniul cibernetic, așa cum am văzut recent, este încă o dovadă a faptului că Rusia este permisivă acestui lucru.
În mod clar, președintele Biden, cunoscându-l, va spune extrem de clar președintelui Putin ca aceste acțiuni sunt inacceptabile și, în același timp, așa cum facem și noi la NATO, o să găsească și două trei sau poate mai multe zone de dialog și de colaborare pe schimbări climatice, echilibru strategic, controlul armamentului. Sunt câteva zone unde federația rusă reprezintă un jucător important și unde dorim să avem o relație și un dialog constructiv”, a spus Mircea Geoană la A3.