Prima pagină » Actualitate » Mircea Geoană: „NATO susține dreptul partenerilor de a-și decide aranjamentele de securitate”

Mircea Geoană: „NATO susține dreptul partenerilor de a-și decide aranjamentele de securitate”

Mircea Geoană: „NATO susține dreptul partenerilor de a-și decide aranjamentele de securitate”

NATO va continua să susțină dreptul partenerilor de a-și decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferențe externe, afirmă secretarul general-adjunct al Alianței, Mircea Geoană.

Marți, 11 iulie, Geoană a prezidat reuniunea miniștrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, desfășurată în marja Summitului de la Vilnius.

Geoană, mesaj pentru Republica Moldova

La reuniune au participat ministrul Nicu Popescu (Republica Moldova), ministrul Ilia Darchiashvili (Georgia), și viceministrul Josip Brkić (Bosnia și Herțegovina).

Reluarea acestui format, după reuniunea miniștrilor de externe de la București, din luna noiembrie a anului trecut, și participarea acestor state la Summit-ul de la Vilnius reflectă nivelul ridicat de cooperare cu NATO.

Alianța va continua să susțină dreptul partenerilor de a-și decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferențe externe, fapt reconfirmat și de Declarația finală a Summitului de la Vilnius”, a spus Mircea Geoană.

Potrivit Declarației finale a Summitului de la Vilnius, NATO susține „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe, fără interferențe externe și respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova.

NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida reziliența și a susține independența sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate.

Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice și se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană. NATO va continua să ofere asistență practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităților de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-și consolida propria securitate și a-și moderniza forțele armate”, precizează documentul final al Summitului.

NATO cere Rusiei să se retragă din Transnistria

Pe de altă parte, NATO solicită Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria și să elibereze regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.

„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul Republicii Moldova”, se menţionează în comunicatul liderilor NATO.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și