Mircea Geoană, prins cu MINCIUNILE la DIGI24: „Așa-zisa asociere a lui Rareș Mănescu cu așa-zisa campanie” vs. „Mănescu a fost coordonator”

Publicat: 03/10/2024, 23:30
Actualizat: 03/10/2024, 23:48

Mircea Geoană a încercat să clarifice la DIGI24 relația cu Rareș Mănescu, partener de afaceri al unui propagandist rus, după cum a demonstrat, recent o investigație internațională. Cu toate că fostul secretar-adjunct al NATO a negat că Mănescu ar fi coordonatorul campaniei sale, există imagini și documente ce contrazic flagrant afirmațiile candidatului independent la prezidențiale. 

Mircea Geoană, fostul secretar adjunct al NATO și candidat la președinție, a fost nevoit să explice, în cadrul unui interviu la DIGI 24 implicarea lui Rareș Mănescu în campania sa prezidențială, dar și donația acestuia în valoare de 14.200 de euro către fundația Renașterea, a Mihaelei Geoană.

Recent, o investigație jurnalistică internațională a arătat că Mănescu este de fapt partener de afaceri al propagandistului rus, Aleksei Kozlov, iar ramificațiile acestei legături duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În primă instanță Mircea Geoană a susținut la DIGI 24 că Rareș Mănescu nu a fost niciodată coordonatorul campaniei pentru prezidențiale, întrucât, motivează acesta, campania nu ar fi început decât după ce și-a finalizat mandatul de secretar- adjunct al NATO.

„Tot ce înseamnă așa-zisa asociere a lui Rareș Mănescu cu așa-zisa campanie a mea? Eu n-am avut campanie până când am început această campanie oficial, când a plecat de la NATO.”

Minciună demontată

Investigația OCCRP a dovedit însă că un e-mail intern, trimis de organizația lui Geoană, îl numește pe Rareș Mănescu drept coordonator al campaniei pe București. Mai mult, e-mailul respectiv este datat 5 aprilie, adică înainte ca politicianul să plece de la NATO.

De asemenea, Alina Achim, purtătoarea de cuvânt a mișcării „România Renaște”, care sprijină campania lui Mircea Geoană, a confirmat, recent, pentru Europa FM, că, într-adevăr Rareș Mănescu a fost unul dintre coordonatorii campaniei prezidențiale.

„Domnul Mănescu a fost unul dintre coordonatorii mișcării „România Renaște” și, ca și coordonator se ocupa de evenimentele pe care noi le organizam în țară. Domnul Mănescu a colaborat pentru și cu mișcarea „România Renaște” cu noi trei luni. Din februarie până în mai”.

Adevărul despre „fabricațiune”

În ceea ce privește mail-ul ce demonstrează numirea lui Rareș Mănescu în rolul de coordonator al campaniei lui Geoană, fostul secretar-adjunct al NATO nu aduce argumente valide. Acesta susține că nici măcar nu știe ce sarcini a avut Mănescu, în intervalul februarie-mai, cât a fost implicat în campania prezidențială.

„Este confirmat și nu este un lucru pe care îl neagă cineva”, spune Geoană despre implicarea lui Mănescu în campania sa prezidențială, prin apartenența la mișcarea „România Renaște”.  „Poate să semneze cum cum vrea dânsul. Nu știu ce job a avut”, mai adaugă Geoană.

Mircea Geoană susține că nu ar exista dovezi care să arate, clar, faptul că Rareș Mănescu și propagandistul rus Aleksei Kozlov ar fi parteneri de afaceri și numește întreaga situație „o fabricațiune”.

„Dacă vă uitați puțin la această fabricațiune, momentul în care Rareș Mănescu, se spune, n-avem nicio dovadă, că a făcut nu știu ce business cu un rus. S-a întâmplat undeva prin luna iulie, mult după ce a plecat de la acea episodică prezență în mișcarea România Renaște, în care a făcut, probabil a încercat să ajute.”

„Este o operațiune de compromitere, de linșaj mediatic”

Afirmațiile lui Geoană sunt desființate de dovezile din Investigația de presă OCCRP, în care este menționat faptul că Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Rareș Mănescu și Aleksei Kozlov pe 31 mai. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022.

Mircea Geoană declară că nu mai are nicio legătură cu Rareș Mănescu, în prezent, și pune la îndoială faptul că acesta este partener de afaceri cu rusul Kozlov, în ciuda documentelor existente. Mai mult Geoană susține că este victima unui linșaj mediatic gratuit.

„După ce terminăm cu campania asta venim cu tot ce înseamnă elementele legate de această operațiune de compromitere deliberată. Este o uriașă minciună. Dacă există vreo încercare de compromitere a mea, înseamnă că cineva e foarte posibil să fi plantat această operațiune pentru a crea un subiect de campanie. Constituțional, nu vorbesc cu el. Ce face el cu viața lui, e problema dânsului. Ce fac eu cu viața mea și cu campania mea e problema mea. Nu e nicio legătură cu Rareș Mănescu și nicio legătură cu asocierea lui Rareș Mănescu, cu rușii, cu mine, cu campania mea și cu atât mai puțin cu NATO. Este o minciună sfruntată și este o operațiune de compromitere, de linșaj mediatic pe care și cei din Rusia, dar și multe oficine din România îl fac.”

Rareș și Ramona Mănescu, invitați de onoare la petrecerea de 61 de ani a soției lui Mircea Geoană
Rareș și Ramona Mănescu, invitați de onoare la petrecerea de 61 de ani a soției lui Mircea Geoană

Deși Mircea Geoană a susținut la DIGI 24 că a pus punct relațiilor cu Mănescu, imaginile publicate în februarie de CANCAN.RO, de la ziua de naștere a Mihaelei Geoană, demonstrează contrariul. Soția candidatului la Președinția României și-a sărbătorit ziua de naștere pe 25 februarie, cu o petrecere fastuoasă, iar printre invitați care s-au numărat și Rareș Mănescu și soția sa, Ramona Mănescu. Puteți vedea imaginile AICI.

Cum explică Mircea Geoană donația de 14.200 de euro din partea soților Mănescu pentru fundația soției sale

Mircea Geoană a fost nevoit să explice și donația de 14.200 de euro, făcută de Rareș Mănescu și soția sa, Ramona Mănescu, fundației Renașterea în octombrie 2023. Candidatul la prezidențiale a declarat că nu mai vorbește cu soții Mănescu „de multă vreme”, dar în același timp a recunoscut că Rareș Mănescu și soția sa au donat 14.200 de euro la sfârșitul anului trecut.

„Octombrie 2023, acum un an de zile, se face o operațiune de fundrasing pentru cumpărarea unui Mammo-Van modern care să meargă la țară, care a fost inaugurat ieri, la 1 octombrie, ziua de luptă împotriva cancerul la son. Acum un an de zile a existat o gală de fundraising, 120 de oameni. S-au licitat, 12 obiecte. Au fost cumpărate, au plecat acasă și banii au fost donați fundației pentru a cumpăra acest Mammo-Van cu mamograf digital care poate să rezolve probleme de cancer la sân în toate comunele din această țară. Doamna Ramona Mănescu sau familia Mănescu a cumpărat atunci a licitat și a cumpărat… un gest făcut de niște oameni onorabili în acel moment”, a mai explicat Mircea Geoană, la DIGI24.

Mircea Geoană îl acuză pe jurnalistul Attila Biro de „fake news”

Referitor la jurnalistul de investigații Attila Biro, unul dintre autorii materialului din OCCRP, ce expune relațiile dintre Mănescu și propagandistul pro-Kremlin, Aleksei Kozlov, candidatul Mircea Geoană susține că acesta ar fi implicat într-o „operațiune de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

„Eu când am spus despre acest jurnalist că există – apropo de de situații în care putem să ne întrebăm – ce a căutat acolo Attila Biro, la invitația lui Semenescu, cineva a acuzat de procuratura din Bulgaria că a fost în spatele unei încercări de asasinat a procurorului general al Bulgariei. Și acest jurnalist merge acolo. Dacă ar fi fost situația invers…”, a continuat el.

„Înseamnă că este fake news și ceea ce scrie dânsul. Înseamnă că putem cita presa internațională, așa-zis, cum dorim. Spun că există un minim de raționalitate și de dubiu atunci când primești o informație atât de necredibilă”, a spus el.

Active Watch subliniază că dovezile prezentate în investigația realizată de Attila Biro sunt compromițătoare pentru Mircea Geoană.

Candidatul Geoană nu este victima unei acțiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acțiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnaliști care și-au făcut meseria și au expus fapte care vizează direct echipa de campanie a domnului Geoană. Dovezile prezentate de investigația la care a contribuit și Atilla Biro, pot fi compromițătoare pentru domnul Geoană. Fără o reacție credibilă la adresa faptelor expuse de investigația jurnalistică, domnul Geoană și staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliștii, cu scopul de a decredibiliza investigația, susține Active Watch.

Este o situație în care “hoţul strigă hoţii”, domnul Geoană apelând la informaţii false vehiculate de entităţi media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate şi probate de reputaţi jurnalişti de investigaţie. Considerăm că reacția candidatului Mircea Geoană este total inadecvată, jignitoare la adresa jurnaliștilor și inadmisibilă din partea unui candidat la cea mai înaltă funcție a statului. Suntem convinşi că un politician cu asemenea vastă experienţă politică cunoaşte foarte bine care este rolul presei într-o societate democratică. Cerem domnului Geoană să îl şi respecte.

CITEȘTE ȘI:

INVESTIGAȚIE internațională: Legăturile lui Mircea Geoană cu propagandiștii lui Putin. Veriga Rareș Mănescu

Fundația Renașterea, condusă de Mihaela Geoană, a primit DONAȚII de 14.200 de euro din partea familiei Mănescu

Disidentul rus Mihail Hodorkovski CRITICĂ legăturile lui Mircea Geoană cu Rusia: Alegătorii români ar trebui să țină cont când vor vota, luna viitoare

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Operațiile estetice i-au adus sfârșitul Vivianei, o tânără în vârstă de doar 24 de ani....
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în...
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Aproape 200.000 de SUV-uri rechemate de Jeep din cauza riscului de incendiu