Mircea Geoană: ”Războiul din Ucraina este un punct de inflexiune care va schimba profund nu numai geopolitica lumii, ci și geoeconomia lumii”
”Noul model economic global va pune preț pe securitatea economică, iar la acesta va trebui să contribuie nu doar marile economii, ci și economiile mai mici din țările membre NATO” a declarat, miercuri, Mircea Geoană, în cadrul Conferinței globale a Institutului Milken, desfășurată la Los Angeles (SUA).
„Avem nevoie de estonieni, români, albanezi” susține Secretarul General Adjunct al NATO.
„Avem nevoie de economiile mai mici, de cele care nu au Silicon Valley sau clusterul de biotehnologie din Boston, sau chiar economia masivă germană sau marea industrie franceză, britanică sau canadiană”, a continuat Mircea Geoană.
Acesta a explicat faptul că „războiul din Ucraina este un punct de inflexiune care va schimba profund nu numai geopolitica lumii, ci și geoeconomia lumii.”
Securitatea economică
„Se va pune preț pe securitatea economică. Acest lucru va face fondurile de investiții mai atractive. Acest lucru va face ca guvernele să devină mai agile. Va fi necesar ca noi, în Europa, în NATO și în democrații, să cultivăm ecosistemul de inovare, format din guvern, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă(…)
Nu doar marile economii trebuie să contribuie la acest nou model economic, un nou model de securitate, un nou model de reziliență. Avem nevoie, de asemenea, de cele mai mici, de cele care nu au Silicon Valley sau clusterul de biotehnologie din Boston, sau chiar economia masivă germană sau marea industrie franceză, britanică sau canadiană. Avem nevoie de estonieni, români, albanezi”, a transmis Mircea Geoană în cadrul conferinței.
El a subliniat faptul că prin intermediul Acceleratorului de Inovare în Domeniul Apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA) „avem cele mai bune nuclee de inovație pe care aceste țări le au la dispoziție.”
Nu în ultimul rând, Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit despre finanțarea inovației și a tehnologiilor legate de securitate, despre „o anumită formă de rezervă pe care unele industrii financiare, fonduri de pensii și altele au avut-o până acum, de a investi în tehnologii de apărare și securitate”.
”Cred că ar trebui să găsim un nou mecanism pentru a spune că avem nevoie de aceşti bani dacă vrem să depăşim China sau alte ţări care propun fuziunea dintre stat şi business, pe care pur şi simplu nu ne-o putem permite. În anii ’70, 90% toate inovaţiile în domeniul apărării au fost realizate de către guverne, cu laboratoare şi bani guvernamentali. Astăzi, 90% sunt realizate de sectorul privat. Dacă vrem să găsim o modalitate de a le face concurenţă celor care sunt foarte mari, trebuie să găsim o modalitate mai bună pentru ca guvernul, sectorul privat şi societatea civilă să colaboreze şi să găsească o cale de urmat. Avem resursele, talentul şi banii necesari”, a conchis Mircea Geoană.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană se află într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Pe agenda sa se află întâlniri cu oficiali guvernamentali, cu membri ai mediului universitar, dar și cu mari reprezentanți ai domeniului tehnologic.