VIDEO | Mircea Geoană: Sperăm ca temele propuse de NATO pentru conversații succesive cu Rusia să fie acceptate și să putem să revenim la dialog
This browser does not support the video element.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, la B1TV, că deocamdată nu există o reacție oficială a Rusiei, în afară de reacția „preliminară” făcută de ministrul Lavrov, care afirma că nu este mulțumit de răspunsul primit din partea SUA.
„Am încheiat în urmă cu câteva minute o convorbire cu doamna Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, cu colegii din Uniunea Europeană, cu colegii de la OSCE, și am făcut o evaluare comună a modului în care Federația Rusă a răspuns preliminar la cele două propuneri scrise făcute de NATO, trimise ieri seară, aici, la Bruxelles, către Moscova, și de către aliații americani în plan bilateral, și ați urmărit conferințele de presă ale lui Tony Blinken și Stoltenberg”, a afirmat Mircea Geoană, la B1TV.
Geoană afirmă că așteaptă o reacție oficială din partea Federației Ruse pentru a putea continua negocierile diplomatice pe cale amiabilă.
„Încă nu avem o reacție decât cea preliminară făcută de ministrul Lavrov. Declarația este, evident, una preliminară pentru că partea rusă solicită puțin timp pentru a analiza propunerile noastre și vom vedea, și sperăm ca după aceea răspunsul să fie unul de continuare a dialogului”, a declarat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice”.
Secretarul general adjunct al NATO speră ca propunerile făcute de NATO să fie acceptate de Rusia și taberele implicate în conflict să revină la masa dialogului.
„Sperăm ca cele trei teme propuse de către NATO pentru conversații succesive cu Federația Rusă să fie acceptate și să putem să revenim la dialog, pentru că noi în continuare credem că diplomația și soluționarea politică a problemelor pe care Federația Rusă le-a creat în jurul Ucrainei pot fi rezolvate și trebuie să fie rezolvate prin dialog și nu prin confruntare și conflict”, a adăugat el.
„Ați observat că spre deosebire de modalitate de acțiune a Federației Ruse, care a dat într-o primă etapă presei propunerile pe care le-a făcut către NATO și către Statele Unite, noi am preferat un canal un pic mai clasic de conversație. De aceea, noi nu am dat publicității textul nostru. Pot să vă spun că textul nostru reconfirmă zonele unde credem că am putea și ar trebui să încercăm de ambele părți să avem elemente constructive în dialogul nostru. Mă refer aici la dialogul NATO-Federația Rusă”, a mai spus Mircea Geaonă.