VIDEO | Mircea Geoană: Suntem pregătiți de dialog, dar suntem pregătiți și să ne apărăm aliații din NATO
This browser does not support the video element.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a declarat vineri, la Digi24, că președintele Joe Biden și liderii europeni și NATO discută soluții și posibile acțiuni pentru a încerca pe cale diplomatică, în al doisprezecelea ceas, dezescaladarea crizei de la granițele Ucrainei.
„Dimineață am avut întâlnire cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris și chiar acum au loc alte discuții între Joe Biden și liderii europeni, președintele României și secretarul general al NATO și Ursula von der Leyen. SUA își ține foarte bine informați aliații, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume – situația pe care Rusia o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă. Am avut promisiuni la Putin, după discuțiile cu liderii europeni și liderul SUA că vom asista la o dezescaladare a situației din partea Rusiei. Observăm opusul acestei situații – forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit”, a declarat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO susține că diplomația este singura cale pentru a se putea evita un război pe continentul european.
„Trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem – să dăm o șansă dialogului și diplomației, timpul pentru diplomație nu s-a încheiat. Este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu NATO, dar zilele următoare vor fi foarte importante și se va vedea care este decizia pe care Putin o va lua – va dori să aducă după multe decenii din nou război pe continentul european, sau va prefera o discuție serioasă cu privire la o situație de securitate ce poate fi rezolvată prin dialog și diplomație”, a spus el.
Întrebat dacă în acest moment situația din Ucraina este mai acutizată, Mircea Geoană a răspuns: „Vedem anumite evenimente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acțiuni destabilizatoare și provocatoare pe linia de marcație din zona Donbass-ului provocate de Rusia. Vedem și declarații publice care nu sunt încurajatoare, dar asta nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, situația de securitate este severă. Suntem pregătiți și de dialog, dar suntem pregătiți și să ne luam măsurile de prudență pentru a ne apăra interesele aliate. Deci dialog și diplomație – apărare și descurajare este politica pe care NATO o aplică”.
Geoană regimul de la Kremlin că folosește intens campanii agresive de dezinformare și atacuri hibride pentru a dezinforma opinia publică din Ucraina.
„Vedem atacuri cibernetice, atacuri hibride, campanii masive de dezinformare și intoxicare a opiniei publice din Ucraina. Pregătiri pentru operațiuni sub steag fals – de a atribui Ucrainei atacuri și provocări care de fapt aparțin Rusiei”, a spus el.