Prima pagină » Actualitate » DECLARAȚII EXCLUSIVE | Mircea Pașcu, despre declarația Kremlinului: ”Atenționare la adresa Turciei, nu la adresa Ucrainei”

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Mircea Pașcu, despre declarația Kremlinului: ”Atenționare la adresa Turciei, nu la adresa Ucrainei”

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Mircea Pașcu, despre declarația Kremlinului: ”Atenționare la adresa Turciei, nu la adresa Ucrainei”

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu interpretează declarația de vineri a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, conform căreia va ”urmări îndeaproape” întâlnirea dintre președinții Zelenski și Erdogan, ca fiind o atenționare a președintelui turc ”să nu se angajeze în lucruri care nu convin Rusiei”. Președintele Ucrainei este așteptat să ajungă vineri seara la Istanbul, cu doar câteva zile înaintea Summit-ului NATO de la Vilnius care va avea loc în perioada 11 – 12 iulie.

Ioan Mircea Pașcu a interpretat declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului ca fiind o atenționare la adresa președintelui Recep Erdogan, nu a lui Vladimir Zelenski, în baza bunelor relații pe care Rusia le are cu Turcia:

”Eu interpretez lucrul acesta ca un fel de atragere a atenției președintelui turc, să nu se angajeze în lucruri care nu convin Rusiei, ținând seama de relațiile existente între Turcia și Rusia.

Turcia a adoptat o poziție favorabilă și Ucrainei, nu numai Rusiei și din punctul ăsta de vedere. Pentru ei e și furnizori de categorii de armament, o categorie de armament de drone, așa că există dinainte de izbucnirea conflictului o serie de legături în domeniul industriei de apărare între Turcia și și Ucraina. În afara faptului că Turcia vizează să joace un rol mai activ în privința medierii dintre Rusia și Ucraina, probabil că toate aceste lucruri au contat încât președintele Zelenski să discute cu președintele Erdogan, dar ceea ce a spus Rusia, după părerea mea, este un fel de un fel de atenționare la adresa Turciei, nu la adresa Ucrainei, pentru că degeaba aduce atenționări la adresa Ucrainei. Ucraina face ce știe ea” a menționat ministrul.

În ciuda bunelor relații ruso-turce, Vladimir Zelenski cere sprijin președintelui Erdogan, chiar înaintea Summitului NATO de la Vilnius

Ioan Mircea Pașcu a descris Turcia ca fiind un mediator între cele două state aflate în război, în ciuda politicii de apropiere pe care președintele Erdogan o are față de Rusia:

”Turcia a căutat să păstreze atât cât a putut o anumită balanță între Rusia și Ucraina. Preferința Turciei este în momentul de față pentru Rusia și tocmai de aceea Rusia este cea care atrage atenția Turciei să nu se depărteze de la această linie, dar eu cred că Turcia va căuta în continuare să păstreze un rol relativ echilibrat în raport cu cele două țări” a menționat ministrul.

Agenția de stat turcă Anadolu a anunțat, joi, că președintele ucrainean va discuta cu președintele Tayyip Erdogan despre acordul cu cereale la Marea Neagră și evoluția războiului din Ucraina.

Turcia și ONU au intermediat acordul de anul trecut, care permite exportul de cereale și alte produse agricole din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în ciuda războiului în desfășurare. Întâlnirea are loc cu 10 zile înainte de expirarea acordului.

”S-a trecut și la alcătuirea de planuri concrete de sprijin pentru aliați în caz de necesitate”

În ceea ce privește obiectivele cu care România va merge la Summitul de la Vilnius, Mircea Pașcu susține că acestea sunt deja tranșate cu aliații. Un aspect subliniat însă de fostul ministru al Apărării este că securitatea României trece într-o nouă etapă în cadrul NATO: ” alcătuirea de planuri concrete de sprijin pentru aliați în caz de necesitate”.

”Lucrurile cred că sunt tranșate aici. Munca pentru un summit se face cu mult timp înainte și șefii de stat și de guvern merg acolo doar, să spunem așa, să semneze documentele negociate anterior. Dacă sunt chestiuni care nu pot să ajungă la un rezultat înainte de summit, atunci șefii de stat și de guvern tranșează problema odată cu prezența lor la summit.

Așa că planurile noi de apărare, planurile de apărare ale NATO pentru zona noastră sunt cea mai mare schimbare petrecută până acum în raporturile Alianței cu aliații din partea de Est a continentului. Noi am devenit membri ai acestei Alianțe fără să avem asemenea planuri de apărare care în vremea Războiului Rece existau pentru țările NATO. Pe urmă s-a considerat că apartenența noastră politică la la NATO este suficientă pentru a descuraja un eventual atac, lucru care s-a dovedit greșit. Și din cauza aceasta în momentul de față s-a trecut și la alcătuirea de planuri concrete de sprijin pentru aliați în caz de necesitate” a declarat Mircea Pașcu pentru GÂNDUL.

 


CITEȘTE ȘI: 

Zelenski se întâlnește cu Erdogan, vineri, în ziua 499 de război. Cei doi vor discuta despre acordul pentru cereale și aderarea la NATO

Ioan Mircea Pașcu, despre Evgheni Prigojin: ”Probabil că el a contat pe un sprijin care n-a mai venit”- DECLARAȚII EXCLUSIVE

EXCLUSIV | Fost ministru al Apărării: ”Putin a transformat Ucraina în membru de fapt al NATO. Primește mai mult ajutor militar decât țările membre”

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și