Actorul Mircea Rusu, director al Teatrului Național București (TNB) a declarat pentru Gândul că Ileana Stana Ionescu avea un suflet enorm, pe lângă talentul foarte mare. Artistul spune că își aduce aminte de turneele în care mergea alături de regretata actriță.
„Mă tem de clișeele pe care oamenii le folosesc în astfel de momente. Dar nu pot să nu regret plecarea dintre noi a unei artiste unice. Sigur că toți cei mari au fost unici în felul lor, dar și Ileana a fost în felul ei. Era extrem de tonică, extrem de săritoare pentru orice necaz și suferință”, a declarat actorul Mircea Rusu pentru Gândul.
Directorul Teatrului Național mai spune că își aduce aminte de turneele cu Ileana Stana Ionescu.
„Despre seducția ei pentru publicul de teatru românesc, nu mai pot vorbi eu, ci spectatorii care au admirat-o atâtea decenii. Nu se pot suplini aceste goluri lăsate de ea și de cei care au ținut sus steagul valorii artistice, actoricești. Îmi aduc aminte de turneele pe care le-am făcut împreună, nu puține, încă de acum 35 de ani, din foarte multe țări. Eram ca o familie. Ne sudasem foarte tare. Am descoperit un suflet imens pe lângă talentul foarte mare”, a mai declarat Mircea Rusu pentru Gândul.
Actrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viață, duminică, la vârsta de 87 de ani.
Îndrăgita actriță se afla în spital.
Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 87 de ani, s-a retras din viața publică de peste cinci ani, după o carieră de șase decenii în teatru.
Vestea morții actriței a fost anunțată de către Alexandra Velniciuc.
„Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul!
Și datorită ei am ales această profesie!”, a scris actrița pe Facebook.
Echipa Teatrului Național din București a transmis, duminică, un mesaj despre marea actriță.
„Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.
Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013). Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se arată în mesajul reprezentanților TNB.