Misiune inedită de recuperare a primului asteroid din afara Sistemului Solar ajuns pe Pământ. Ce spun oamenii de știință
Echipa de la Universitatea Harvard din Statele Unite plănuiește o expediție în care să „pescuiască” fragmente din meteoritul denumit CNEOS, care s-a prăbușit în ocean cu o energie echivalentă cu aproximativ 121 de tone de TNT (trinitrotoluen), potrivit Live Science. Este primul corp interstelar găsit vreodată pe Pământ, spun experții.
O descoperire neobișnuită a fost făcută de astronomi la aproximativ 160 de kilometri de coasta din Papua Noua Guinee, situată în Pacific: un obiect extraterestru s-a scufundat în ocean. Acesta ar fi primul corp interstelar găsit vreodată pe Pământ, iar experții vor să-l recupereze într-o misiune specială.
Astronomii intenționează să recupereze bucăți din meteoritul interstelar, care a lovit Pământul pe 8 ianuarie 2014.
”Descoperirea unui astfel de fragment ar reprezenta primul contact pe care umanitatea l-a avut vreodată cu materiale mai mari decât praful de dincolo de Sistemul Solar”, a spus Amir Siraj, astrofizician de la Universitatea Harvard, autor al unei lucrări publicate în revista arXiv și confirmată de Comandamentul Spațial al Statelor Unite în mai 2022.
”A lovit atmosfera la aproximativ 160 de kilometri de coasta din Papua Noua Guinee, la miezul nopții, cu aproximativ 1% din energia bombei nucleare de la Hiroshima, din cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Siraj, potrivit Live Science.
Acum, astronomii care fac parte din Proiectul Galileo al lui Siraj și Loeb pregătesc o expediție care costă 1,6 milioane de dolari. Aceasta ar folosi un magnet uriaș, care va fi coborât în adâncurile Oceanului Pacific, la aproximativ 300 de kilometri de insula Manus din Marea Bismarck.
Se speră că magnetul să poată să recupereze fragmente din meteoritul interstelar, venit din altă lume, de dincolo de Sistemul Solar.