Cineclic a făcut o postare pe Facebook în care atrage atenția asupra pericolului teoriilor conspirației legate de calitatea mâncării în regimul comunist. Proiectul își propune digitalizarea patrimoniului cultural românesc din anii comunismului.
Administratorii proiectului Cineclic au realizat un colaj fotografic intitulat „Protecția muncii la lucrările cu pesticide”. Imaginile, selectate din arhiva video/foto de propagandă a regimului comunist, surprind o listă lungă de substanțe extrem de toxice folosite din belșug la stropirea culturilor agricole.
Teoriile conspiraționiste moderne devenite populare în ultimii ani afirmă, fără niciun temei științific, că s-ar fi mâncat sănătos în România și că alimentele „contemporane” sunt otrăvite.
Pe vremuri mâncarea era curată, n-avea E-uri, culturile nu erau tratate cu substanțe toxice, scriu ironic cei de la Cineclic.
Multe din chimicale de terminau in sufixul „TOX”, remarcă un internaut la postarea de mai sus. „Oare de ce?”, se întreabă retoric un al comentator, care primește răspunsul: „Tox era prescurtarea de la natural 100%”, susține alt internaut.
Studiile științifice însă, arată că, în deceniile ce au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, tehnologiile de conservare a alimentelor erau la începuturi, substanțele chimice toxice fiind folosite fără nicio limitare, în lipsa unor studii concludente.
Dădeau cu DTT din avion, atât de mult se punea, spune un internaut.
Totuși, DTT (Dichlorodiphenyltrichloroethane) este un insecticid folosit în urmă cu câteva decenii în agricultură. Studiile inițiale au arătat că este atât de toxic, încât Statele Unite au interzis în totalitate utilizarea lui în 1972.
Regimul comunist din România l-a scos din uz oficial în anul 1980.
CITIȚI ȘI: