Mită și luare de mită la IFN pentru spălarea istoricului debitorilor rău-platnici. Un funcționar de la Biroul de Credit a șters 99 de „caziere”

Publicat: 24 10. 2024, 16:40
Datoria publică a ajuns la 52,7% din PIB!

Un funcționar IFN ar fi fost mituit de 14 ori de către un broker de credite ca să șteargă istoricul negativ din Biroul de Credit pentru 99 de persoane. Ambii sunt cercetați penal și au fost plasați sub control judiciar.

Pe 23.10.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au pus în mișcare acțiunea penală împotriva unui bărbat în vârstă de 41 de ani,  cercetat pentru dare de mită în formă continuată și instigare la fals informatic în formă continuată, precum și împotriva unei femei în vârstă de 26 de ani, cercetate pentru luare de mită în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

„În perioada 14.01.2022-14.10.2022, în timp ce se afla în municipiul București, inculpata (la data faptelor funcționar în cadrul unei instituții financiare nebancare-IFN) a primit de la inculpat (la data faptelor broker de credite), în 14 ocazii diferite, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, suma totală de 21.100 de lei pentru a efectua acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv ștergerea istoricului negativ din Biroul de Credit pentru 99 de persoane”, au stabilit anchetatorii.

Potrivit procurorilor, la instigarea brokerului de credite, în repetate rânduri și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, funcționara IFN a descărcat fișierele din evidențele Biroului de Credit pentru 99 de persoane, le-a falsificat și le-a reîncărcat în baza de date menționată, în scopul producerii de consecințe juridice, respectiv ștergerea istoricului negativ, cu posibilitatea persoanelor în cauză de a contracta ulterior credite, pe care altfel nu le-ar fi putut contracta.

În cauză au fost efectuate trei percheziții domiciliare în municipiul București, fiind ridicate mai multe documente, precum și suma de 35.000 de lei, în vederea indisponibilizării. De asemenea, au fost puse în executare două mandate de aducere pe numele celor doi inculpați.

Față de aceștia a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Generală Anticorupție – Serviciul Anchete.

Citiți și: PERCHEZIȚII la locuința unei directoare de bancă din București. Aceasta ar fi furat 300.000 de euro din conturile unor clienţi