Mitropolia Moldovei introduce pomelnicele online. Este acceptă și plata cu CARDUL
Mitropolia Moldovei și Bucovinei introduce pomelnicele online. Acestea se completează direct pe site și este acceptă plata cu cardul. Credincioșii pot să achite până la 1.000 de lei.
„La rugămintea dumneavoastră de a înlesni transmiterea pomelnicelor către Catedrala Mitropolitană din Iași, mai ales în cazurile în care distanța împiedică acest lucru, vă informăm că acum puteți trimite pomelnicele și online”, anunță Mitropolia Moldovei.
Credincioșii mai darnici au posibilitatea să achite până la 1.000 de lei
Ulterior, trebuie aleasă secțiunea pomelnicului, respectiv „Vii” sau „Morți”. În următoarea casetă poate fi inserat textul care va ajunge să fie citit de preot la slujba de pomenire.
Ce este pomelnicul
Pomelnicul este o listă cu numele persoanelor în viață sau decedate pe care credincioșii le dau preotului pentru a fi pomenite în timpul Sfintei Liturghii sau a altor slujbe religioase ori rugăciuni. Pomelnicul poate conţine două coloane, una în care se trec cei vii, iar alta în care se trec cei adormiți, dar preferabil ar fi să se alcătuiască pomelnice separate de vii şi de adormiți pentru a se evita confuziile sau chiar omiterile unor nume.
La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, una adormiților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.
Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnicul pentru cei vii trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații și surorile, alte persoane și la urmă tu. Aceeași ordine se va respecta și pe pomelnicul pentru cei adormiți cu mențiunea la final “Cu tot neamul lor cel adormit!”, conform condoleante.ro.
Cum se scrie un pomelnic:
- Numele se trec în două categorii: vii și adormiți (cei vii se trec în rubrica din stânga pomelnicului, cei adormiți în rubrica din dreapta)
- Se trec doar prenumele persoanelor.
- Prenumele clericilor se trece însoțit de denumirea treptei preoțești.
- Nu se menționează cererile personale.
- Pot fi semnalate persoanele bolnave.
- Se trec doar creștinii ortodocși.
- Numele trebuie scris lizibil.
- Lista ar trebui să includă: duhovnicul, părinții, nașii, rudele și prietenii.
- La adormiți nu se trec cei care s-au sinucis.
Vă recomandăm să citiți și: