Mitul consumului moderat de ALCOOL, demontat. Are sau nu legătură cu demența și Alzheimerul?
Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate își pune amprenta asupra sănătății pe termen mediu și lung, conform unui studiu recent publicat în eClinicalMedicine. Cercetările arată că nu există o cantitate „sigură” de alcool care să nu afecteze sănătatea.
Un studiu recent publicat în eClinicalMedicine, parte din The Lancet, contrazice mitul că un pahar de vin pe zi ar fi benefic pentru sănătate.
Cercetătorii au descoperit o relație directă între consumul de alcool și riscul de a dezvolta demență și Alzheimer, subliniind că orice cantitate de alcool consumată crește semnificativ riscul de apariție a unor afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și tulburările hepatice.
Cercetarea a analizat datele din UK Biobank de la 313.958 de participanți din Regatul Unit, urmărindu-le obiceiurile de consum de alcool și starea de sănătate între 2006 și 2021.
Studiul a demonstrat că nu există o cantitate sigură de alcool în raport cu riscul de a dezvolta demență, chiar și consumul moderat fiind asociat cu deteriorarea funcției cerebrale.
În plus, alcoolul, fiind o neurotoxină, poate provoca atrofie celulară și inhiba neurogeneza, procesul prin care creierul generează noi neuroni.
Această legătură explică de ce alcoolul crește riscul de demență, o afecțiune în care funcția cerebrală este deja afectată.