Prima pagină » Actualitate » Mitul fumatului „mai sănătos” la narghilea, spulberat de un medic ieșean: „Pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum ca la fumatul a 100 de țigări”

Mitul fumatului „mai sănătos” la narghilea, spulberat de un medic ieșean: „Pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum ca la fumatul a 100 de țigări”

Mitul fumatului „mai sănătos” la narghilea, spulberat de un medic ieșean: „Pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum ca la fumatul a 100 de țigări”
Sursa foto: Facebook

Mitul fumatului „mai sănătos” cu ajutorul narghilelei, un fenomen tot mai răspândit în rândul tinerilor și adoptat în multe dintre cafenelele cu terase deschise, a fost spulberat de un medic din Iași care lansează o ipoteză șocantă. 

Narghileaua, instrument oriental de fumat, implică consumul unui amestec de tutun cu arome, iar statisticile alarmante indică că peste 60% dintre tineri nu conștientizează pericolele asociate acestui obicei.

Chiar dacă se crede că narghileaua este mai puțin nocivă decât țigările, experții avertizează că în interiorul acestui dispozitiv au fost identificate peste 70 de substanțe chimice toxice pentru organism, cu potențial de cauzare a unor forme de cancer.

Fenomenul devine preocupant în special în perioadele festive, când localurile sunt pline de tineri ce preferă să fumeze din narghilea în grup, însă puțini știu că acest obicei este la fel de nociv ca și cum ai fuma 5 pachete de țigări în doar 20 de minute.

Un medic ieșean demontează mitul că narghileaua ar fi o opțiune mai sigură, avertizând că 20 de minute de fumat din acest dispozitiv echivalează cu fumatul a 100 de țigări, contrazicând astfel ideea că ar fi o alternativă mai inofensivă.

„În timpul unei sesiuni de narghilea (sesiunea poate dura între 20 și aproximativ 45 de minute – n.r.) pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări. Peste 70 de substanțe toxice au fost identificate în fumul de narghilea, inclusiv monoxid de carbon, arseniul, cadmiul, nichelul, formaldehidă, acetaldehidă, poloniul și gudronul.

Fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări majore în organism”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu, potrivit BZI.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Avertismentul medicului vine în contextul în care este nevoie de o conștientizare mai amplă asupra riscurilor pentru sănătate asociate acestei practici, care, contrar percepției greșite, poate avea consecințe serioase asupra sistemului respirator și poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni grave, inclusiv a cancerului pulmonar.

„Atunci când se compară cu fumatul de țigări, narghileaua este mai toxică și mai nocivă pentru sănătate. De asemenea, fumatul de narghilea are efecte similare cu cele ale fumatului de țigări, cum ar fi dependența, pentru că fumul de narghilea conține nicotină, care are potențial adictiv. Probleme cardio-vasculare, fumătorii sunt expuși la afecțiuni cardiace, circulatorii și respiratorii”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele