Prima pagină » Actualitate » Miza din spatele schimburilor de terenuri dintre Primăria Cluj-Napoca și TVR. Ce spune edilul Emil Boc

Miza din spatele schimburilor de terenuri dintre Primăria Cluj-Napoca și TVR. Ce spune edilul Emil Boc

Miza din spatele schimburilor de terenuri dintre Primăria Cluj-Napoca și TVR. Ce spune edilul Emil Boc
Sursa: Facebook - Emil Boc

Consiliul de Administraţie al SRTv s-a reunit vineri, 26 august, într-o ședință ordinară, tocmai la Studioul Teritorial TVR Cluj-Napoca. Pe ordinea de zi, la secțiunea discuții, apare o informare privind stadiul clădirii de pe strada Meziad nr. 4. Miza este una uriașă, deoarece se pregătește un schimb de clădiri între TVR și Primăria Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca și TVR pun la cale un schimb de clădiri. Emil Boc plănuiește să pună mâna pe clădirea de pe strada Meziad nr. 4., aflată la acest moment în proprietatea TVR, și să dea la schimb clădirea care găzduiește Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, dezvăluie gazetadecluj.ro. La o primă vedere schimbul poate părea unul normal, însă în spatele acestei afaceri planează alte interese murdare.

Clădirea de pe strada Meziad nr. 4 vine la pachet cu un teren de 8000 metri pătrați, situat la numai 800 de metri de o clădire cu un regim de înălțime 2S+3D+P+25E+Et, se arată în ancheta jurnaliștilor clujeni. Dacă va fi urmată „rețeta clasică”, cel mai probabil, terenul va fi trecut în proprietatea publică a statului, urmând să fie împânzit de imobile. În schimbul acestei adevărate comori, Emil Boc ar vrea, potrivit sursei citate, să ofere Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, care nu este una dintre cele mai râvnite clădiri ale Clujului, având în vedere că zona este profund afectată de alunecările de teren.

Emil Boc: Habar nu am de discuțiile din CA al TVR

Cu toate că în urmă cu numai câteva zile o delegație TVR a vizitat Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, pe care Boc dorește să îl ofere în schimbul clădirii de pe strada Meziad nr. 4, primarul Clujului susține că nu este la curent cu discuțiile purtate în Consiliul de Administrație al SRTv și nu știe nimic despre soarta imobilului promis la schimb.

„Habar nu am de discuțiile din CA al TVR. Noi am preluat prin schimb de imobile, în anul 2006, clădirea Casino din Parcul Central al orașului. Clădirea era în stare avansată de degradare. Am investit aproape 4 milioane de euro din fonduri europene și am transformat-o într-un centru cultural clujean, clădire de referință astăzi pentru viața culturală clujeană. Despre soarta imobilului promis la schimb de către TVR nu dețin informații. ”, a declarat Emil Boc pentru Realitatea TV.

În anul 2005, președintele Consiliului Județean Cluj de la acea vreme, Marius Nicoară, a avut o propunere inedită. Acesta a decis să desființeze o școală din cartierul Mănăștur, cu un număr redus de elevi, și să cedeze clădirea celor de la TVR, în schimbul clădirii Cazinoului. Invocând că TVR Cluj, televiziunea locală, funcționa într-un spațiu comun cu Radio Cluj, Tudor Giurgiu șeful SRTv de la acea vreme nu a stat pe gânduri și, în anul 2006, a oferit primăriei conduse de Emil Boc fosta clădire a Cazinoului din centrul Clujului la schimb cu Școala nr. 6.

Astfel, TVR Cluj a primit clădirea Școlii nr. 6 din cartierul Mănăștur, acolo unde urma să se amenajeze sediul televiziunii. Tot atunci, Emil Boc spunea că are în plan să recondiționeze clădirea vechiului Cazino și să amenajeze acolo sediul Filarmonicii Cluj-Napoca. Niciuna din promisiunile făcute de șefii celor două instituții nu s-au mai împlinit. Cu toate acestea, schimbul de imobile a produs un prejudiciu 1,6 milioane de lei pentru TVR.

Curtea de Conturi a raportat încă de la acea vreme că Tudor Giurgiu și Emil Boc au făcut un schimb imobiliar care a adus un prejudiciu major bugetului de stat. Imobilul dat de TVR era din patrimoniul public al statului și avea o valoare de de 2,8 milioane de lei, iar la schimb s-a primit un imobil de 1,2 milioane de lei.