Moșternirea uriașă a lui Rupert Murdoch este subiectul unei lupte în instanță care a început luni. Succesiunea pentru viitorul imperiului media și trustul în valoare de 14,9 miliarde de lire sterline ar putea fi stabilită la finalul procesului. Cazul îi pune pe poziții adverse pe miliardar și trei dintre copiii săi.
Procesul care îi aduce față în față pe Rupert Murdoch, în vârstă de 93 de ani, și trei dintre copiii săi cei mai mari, va stabili cine va câștiga cele mai multe acțiuni și va controla News Corp și Fox News atunci când miliardarul va muri. Imperiul media global al magnatului include și Wall Street Journal, Times of London, Australian și New York Post.
În absența unei înțelegeri de ultimă oră, procesul începe luni, relatează postul american National Public Radio (NPR).
Murdoch vrea să-și modifice trust de familie creat în 1999 pentru a preda controlul deplin fiului său cel mare, Lachlan, care își conduce în prezent companiile. Magnatul vrea ca Lachlan să poată prelua controlul fără „interferențe” din partea fraților săi Prudence, Elisabeth și James. Murdoch mai are doi copii pe nume Grace și Chloe și a fost căsătorit de cinci ori. Cei trei frați mai mari ai lui Lachlan – cei care sunt gata să împartă controlul afacerii cu el după ce tatăl lor moare – se opun schimbării. Cei doi copii mai mici – fiicele din cea de-a treia căsătorie a lui Rupert Murdoch – au acces în mod egal recompensa financiară, dar nu și la participații în companiile media controlate de tatăl lor.
„Miza și evoluția luptelor familiei sunt shakespeariane și au inspirat drama HBO Succession; meschinăria poate părea uneori seinfeldiană. Bătălia în instanță se referă la bani și putere, dar și dacă Fox News ar trebui să rămână necruțător partizan de dreapta, ca parte a unui plan de afaceri pentru a obține cele mai bune rezultate”, notează NPR.
Frații lui Lachlan par să fie mai puțin fideli abordării de dreapta. De altfel, James a devenit din ce în ce mai critic față de populismul pro-Trump și adesea critică știrile difuzate de rețeaua media a lui Murdoch.
„Dacă ar schimba direcția și s-ar muta [Fox News] în direcția unui format CNN, sau ar merge la mijloc, își va pierde identitatea, va pierde telespectatori și va pierde venituri”, spune Joe Peyronnin, un veteran executiv de știri al rețelei. care a fost președinte Fox News în primele etape ale sale, la mijlocul anilor 1990.
„Spun asta ca cineva care este jurnalist și căruia i-ar plăcea să vadă această schimbare”, adaugă Peyronnin. „Dacă nu ar exista Fox News, am mai avea lupte cu noroi, dar nu ar fi ca azi.”
Anul trecut, Rupert și Lachlan au convenit că Fox Corp. va plăti suma record de 787,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de defăimare introdus de Dominion Voting Systems împotriva Fox News din cauza falselor afirmații de fraudă la alegerile din 2020. Dovezile care au devenit publice au inclus e-mailuri în care tatăl și fiul și-au dat acordul deciziei directorilor rețelei de a prelua afirmațiile fostului președinte Donald Trump pentru a evita înstrăinarea telespectatorilor.
Murdoch a renunțat oficial la controlul activ al companiilor sale anul trecut, la câteva luni după acord. El le-a spus asociaților că acțiunile sale au fost doar pentru a asigura claritatea strategiei corporative.
Comisarul de succesiune, Edmund J. Gorman Jr., a concluzionat că Rupert Murdoch avea dreptul de a revizui trustul dacă acesta a funcționat în beneficiul tuturor moștenitorilor săi. Gorman trebuie să decidă dacă magnatul mass-media a susținut un argument de bună-credință conform căruia acesta este scopul schimbărilor propuse de el.
Însă mass media americane scriu că lui Lachlan îi va fi greu „să-și cumpere frații”. Și ceilalți, în cazul în care își păstrează dreptul de vot, ar putea alege să vândă acțiuni în loc să le păstreze pentru ca Lachlan să piardă. Riscul este că ceilalți trei copii ai magnatului ar putea alege să-l destituie din funcția de șef al companiei și să-l înlocuiască cu altcineva, comentează NPR.
Din anii 1960, Murdoch și-a construit imperiul media care se întinde pe tot globul. Cele două companii ale sale sunt News Corporation, care deține ziare, inclusiv The Times și The Sun din Marea Britanie și Wall Street Journal din SUA, și Fox, care difuzează Fox News.