Prima pagină » Actualitate » Moderna testează un nou vaccin pentru varianta Omicron

Moderna testează un nou vaccin pentru varianta Omicron

Moderna testează un nou vaccin pentru varianta Omicron

Moderna a început un studiu clinic pentru o doză de rapel a vaccinului, care vizează tulpina Omicron a Covid-19, a anunțat compania.

Primul participant la faza a doua a studiului a primit deja o doză de rapel destinată Omicron, potrivit companiei, citată de CNBC.

Testele vor fi făcute pe 600 de participanți cu vârsta de cel puțin 18 ani, împărțiți în mod egal în două grupuri. Participanții din primul grup sunt vaccinați deja cu două doze de Moderna, iar participanții din al doilea grup au primit şi doza de rapel autorizată.

Participanții din ambele grupuri vor primi o singură doză de rapel specifică pentru Omicron.

Moderna a publicat, de asemenea, date despre modul în care doza sa de rapel de 50 de micrograme oferă protecție pentru Omicron. La șase luni după a treia doză, anticorpii care blochează infecția cu Omicron au scăzut, dar au rămas detectabili la toți participanții la studiu.

CEO-ul companiei, Stephane Bancel, a spus că Moderna se declară „liniștită” având în vedere că anticorpii neutralizanți împotriva Omicronului rămân detectabili după o jumătate de an.

„Cu toate acestea, având în vedere ameninţarea pe termen lung reprezentată de evaziunea imunitară a Omicron, mergem mai departe cu rapelul nostru specific împotriva Omicron”, a spus Bancel.

Bancel a spus, anterior, că persoanele care au primit booster-urile în toamna trecută vor avea probabil suficientă protecție împotriva virusului pentru a face față acestei ierni. Cu toate acestea, el a avertizat că oamenii ar putea avea nevoie de a patra injecție în toamna lui 2022, deoarece puterea rapelurilor va scădea probabil, așa cum a fost în cazul persoanelor care primit cele două doze inițiale.

Și Pfizer lucrează la un vaccin anti-Omicron

Pfizer și BioNTech au anunțat că au început testele clinice la vaccinul lor specific pentru Omicron la începutul acestei săptămâni, înrolând 1.420 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Companiile se așteaptă să aibă vaccinurile gata până în martie.

Moderna și Pfizer se întrec pentru a produce seruri care vizează Omicron, pe fondul îngrijorării crescânde că eficacitatea vaccinurilor actuale nu va rezista pe măsură ce virusul suferă mutații.

Omicron are zeci de mutații, dintre care multe se află pe proteina spike pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane. Vaccinurile au fost concepute pentru a anihila creșterea tulpinii inițiale de virus detectată în Wuhan, China, la începutul pandemiei.

Omicron s-a răspândit mai repede decât orice variantă anterioară, provocând un val de infecții fără precedent, care a pus presiune asupra sistemelor medicale din întreaga lume.

În cele două luni de la detectarea Omicronului, virusul a infectat peste 80 de milioane de oameni din întreaga lume, mai mult decât toate cazurile raportate în 2020, și a ucis peste 386.000 de persoane, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Varianta Delta, care era dominantă înainte de apariția Omicron, este, de asemenea, probabil responsabilă pentru multe dintre aceste infecții și decese.

Oficialii de la OMS au avertizat în mod repetat că vor apărea mai multe variante pe măsură ce Omicron se răspândește rapid.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și