Prima pagină » Actualitate » Modificări fiscale în 2024. EXPLODEAZĂ impozitele și taxele pentru clădiri rezidențiale, terenuri și mașini!

Modificări fiscale în 2024. EXPLODEAZĂ impozitele și taxele pentru clădiri rezidențiale, terenuri și mașini!

Modificări fiscale în 2024. EXPLODEAZĂ impozitele și taxele pentru clădiri rezidențiale, terenuri și mașini!

Anul 2024 a debutat cu mai multe modificări legislative în domeniul fiscal. Tabloul cuprinde, printre multe altele, obligativitatea introducerii programului „e-Factura” pentru 1,2 milioane de firme, majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri rezidențiale, terenuri și mașini, creșterea TVA-ului de la 9 la 19% pentru unele activități din turism.

Se vorbește despre intenția Guvernului de a echilibra bugetul de stat prin noua politică fiscală.

Măsurile au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Cât va fi impozitul pe proprietate în 2024

Dacă firmele încă încearcă să proceseze schimbările fiscale apărute, persoanele fizice sunt, deja, puse în fața faptului împlinit.

Colac peste pupăză, de la 1 ianuarie s-au majorat și taxele și impozitele locale, conform reglementărilor actuale în vigoare. Astfel, anul acesta, impozitul pe proprietate va crește, iar românii vor scoate mai mulți bani din buzunarele și-așa golite de celelalte scumpiri.

Creșterea impozitului este de „doar” 13,8%, majorarea ce reprezintă indexarea cu rata inflației, potrivit economiștilor care încearcă să explice noile măsuri.

Dacă oamenii de rând vor avea de suferit, autoritățile locale își vor număra bucuroase veniturile mai mare.

În centrul Capitalei, ca să dăm un exemplu, un apartament de 3 camere va avea un impozit de peste 330 de lei. Anul trecut, această proprietate era impozitată cu 292 de lei. De la 1 ianuarie, creșterea este de 40 de lei.

Dar nu doar în București vor fi impozite mai mari. Și în Cluj, Arad, Timișoara sau Pitești autoritățile locale au majorat impozitele.

O creștere de de aproape 14%, însă cine își plătește impozitul până la 31 martie 2024 beneficiază de o reducere de 10%.

Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite. Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, afirmă analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Pro TV.

Și în Suceava s-au mărit impozitele, cu 40 de lei pentru un apartament cu 4 camere. La fel în Buzău, municipiu care încasează anual 60 de milioane de lei doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru proprietăți și mașini.

Dacă la Timișoara, în anul 2023, contribuabilul plătea pentru un apartament de 2 camere 157 de lei, în 2024 va plăti un impozit de 179 de lei”, declară Carmina Nițescu, director Executiv Direcţia Fiscală Timişoara.

Alte taxe și impozite

Taxele și impozitele pe anul în curs pot fi achitate la ghișeele administratiilor financiare sau la casieriile Directiilor de impozite și taxe locale.

Există și opțiunea de plată online, prin ordin de plată, prin Internet Banking sau prin intermediul „Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar” la adresa www.ghiseul.ro.

De asemenea, unele Direcții de impozite și taxe locale oferă posibilitatea de a plăti la Oficiile Poștale, la Oficiile CEC sau la sucursalele altor bănci comerciale.

Noile modificări aduse legislației fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Impozitul pe clădiri:

Rata 1 – 31 martie

Românii care își achită impozitul pe clădiri până la această dată primesc o bonificație de 10% pentru plata anticipată.

În caz de neplata la termenele scadente, se aplică majorări de 1% pe lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență până la achitarea integrală.

Rata 2 – 30 septembrie

Cine nu a optat pentru plata anticipată poate profita de ultima șansă pentru evitarea penalităților – 30 septembrie 2024.

Atenție: Contribuabilii cu impozite anuale mai mici de 50 lei plătesc integral până la primul termen de plată!

Impozitul pe terenuri:

Rata 1 – 31 martie

Aceeași șansă de plată anticipată ca la impozitul pe clădiri. Se acordă o bonificație de 10%.

Rata 2 – 30 septembrie

Data de 30 septembrie reprezintă ultima ocazie de a evita penalitățile pentru cei care nu au plătit anticipat.

Impozitul pentru mijloacele de transport:

Rata 1 – 31 martie

Plată anticipată cu bonificație pentru impozitul anual pe mijloacele de transport.

Rata 2 – 30 septembrie

Termenul limită pentru contribuabilii care nu au ales plata anticipată.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și