Modificări majore! Cât va COSTA din toamnă un apartament de 2 camere din Capitală, care acum are prețul de 115.000 de euro
Toamna aduce noi scumpiri pentru români. Vacanțele, ieșirile la restaurant, transportul, biletele la teatru, film și concerte, vor fi mai scumpe. Executivul vrea să strângă mai mulți bani și majorează taxa pe valoare adăugată. Prețurile apartamentelor ar putea crește, de asemenea, la fel ca energia termică și lemnele de foc.
Guvernul Ciolacu intenționează să elimine TVA-ul de 5% din septembrie și să lase doar două cote: 9 și 19%. Sectorul imobiliar va fi primul afectat: pentru locuințele cu o suprafață de cel mult 120 mp și o valoare de până la 120.000 de euro, taxa pe valoare adăugată ar putea crește de la 5 la 9%.
Dezvoltatorii imobiliari spun că acest lucru presupune o schimbare în abordare față de prețul final sau această majorare se poate reflecta în calitatea pe care dezvoltatorii o propun pentru clientul final.
De exemplu, dacă prețul unui apartament cu 2 camere din nordul Capitalei este de 115.000 euro, odată ce TVA-ul va crește de la 5 la 9%, același apartament ar putea costa din toamnă cu peste 4.000 de euro mai mult.
Desigur, dezvoltatorii imobiliari au și varianta să păstreze prețul, dar să micșoreze suprafața construită.
„Creșterea TVA-ului se va simți imediat, începând cu 1 septembrie, dacă va fi aplicată de la acea dată. Va deveni o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea românilor să își mai cumpere un apartament, chiar și o garsonieră”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit observatornews.ro.
Vacanțele ar putea fi mai scumpe
Guvernul vrea să impună restaurantelor TVA de 19%, în loc de 9%. „Cine are bani de mâncat la restaurant nu cred că se pune problema să fie protejat din punct de vedere social. Tot ce înseamnă restaurante și activități distractive. Nu au nevoie de această cotă de TVA redusă”, a declarat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.
Mai scump în sezonul rece
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a spus că orice măsură trebuie să fie foarte bine gândită.
La rândul său, economistul Adrian Bența spune că „prețurile la energia termică sunt prețuri reglementate, aprobate de autorități, însă cu siguranță în momentul în care avem o creștere a TVA-ului de la 5 la 9%, se așteaptă ca prețul la energia termică să crească chiar cu 4%.
Guvernul vrea să schimbe TVA din septembrie, dar economiștii spun că noile măsuri fiscale ar trebui introduse de la 1 ianuarie 2024, ca să nu dea peste cap bugetele firmelor și companiilor.