Prima pagină » Actualitate » Mohammad Munaf cere deducerea din pedepsă a detenției din Irak. Decizia de ultimă oră a Înaltei Curți

Mohammad Munaf cere deducerea din pedepsă a detenției din Irak. Decizia de ultimă oră a Înaltei Curți

Mohammad Munaf cere deducerea din pedepsă a detenției din Irak. Decizia de ultimă oră a Înaltei Curți

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak în 2005, a formulat o nouă contestație la executare cu privire la condamnarea de 10 ani de închisoare pe care a început să o ispășească odată cu aducerea lui în țară, în 2015. Mohammad Munaf, găsit vinovat și condamnat pentru terorism, face tot posibilul pentru a scăpa mai devreme din închisoare, însă judecătorii de la Înalta Curte nu s-au lăsat convinși. 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a respns lui Mohammad Munaf contestația la executare:

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de condamnatul Mohammad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 104/F din 03 iunie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 7867/4/2021. Obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat, în sumă de 313 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în minta ICCJ.

Apărătorii lui Mohammad Munaf încercau să îi convingă pe judecători să îi scadă din pedeapsa irakianului perioada în care acesta a fost în custodia trupelor americane în Irak, apoi a autorităților de la Bagdad, după retragerea SUA. Asta pentru că secundul lui Omar Hayssam  a fost condamnat în lipsă și a început executarea pedepsei abia în 2015.

Teoretic, irakianul ar trebui să iasă din închisoare, la termen, în 2025. Practic, el a stat în pușcărie încă de la rezolvarea crizei ostaticilor români din 2005, mai întâi la americani, apoi la irakieni.

De aceea, avocata irakianului, Laura Vicol, declara că Muhaf și-a executat pedeapsa „la zi” și trebuie eliberat.

Înalta Curte de Casație și Justiție urma să ia în discuție cererea lui Munaf pe data de 13 septembrie, numai că doi magistrați s-au abținut, astfel că dosarul a fost repartizat unui nou complet.

Nu este pentru prima oară când complicele lui Hayssam Omar face contestație la executare împotriva deciziei de condamnare din 2008, rămasă definitivă prin nerecurare.

Ultima oară când irakianul a formulat o cerere similară, dezbătută de ICCJ în ianuarie 2021, procurorul de şedinţă a arătat că perioada petrecută de Munaf după gratii în străinătate nu poate fi scăzută din condamnare, deoarece nu există date cu privire la felul detenţiei.

„Aceste informaţii trebuie obţinute de la autoritatea din Irak, deoarece nu ştim dacă a fost în detenţie preventivă, cât despre perioada în care s-a aflat la o bază americană, nu ştim dacă acesta a fost deţinut de către o autoritate judiciară”, a declarat procurorul de şedinţă.

Cererea lui Munaf, respinsă ca inadmisibilă

Pe 6 aprilie 2021 Munaf a formulat o nouă contestație la executare pe rolul Judecătoriei Sectorului 2, instanță care și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel București. CAB i-a respins ca inadmisibilă contestația lui Mohammad Munaf, pe data de 3 iunie 2021.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de contestatorul condamnat Mohammad Munaf (…), deţinut în penitenciarul Jilava în baza M.E.P.Î. nr. 160/2008 din data de 16.05.2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr. 122/24.04.2008 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, pronunţate în dosarul nr. 6595/2/2006, definitivă prin nerecurare). (…) Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.06.2021”, se arată în decizia CAB.

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf, în lipsă, la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale.

De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Ce rol a jucat Munaf în răpirea jurnaliștilor români în 2005

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie – irakiană şi americană – a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și