Moise Guran, despre limitarea plăților cash: Este o falsă dezbatere, pierdere de timp și o spaimă de inspirație nazistă
Jurnalistul Moise Guran a reacționat pe Facebook la știrile care circulă în mediul online despre limitarea plăților cash și spune că spaima care este indusă de acest subiect este de „inspirație nazistă”.
„Este incredibil cât timp risipesc românii cu o falsă dezbatere – aia cu interzicearea numerarului. Bineînțeles că nu poate fi interzis, bineînțeles că este o temă inventată pentru campania electorală, o spaimă ridicolă (foarte apropiată de cea cu card=drac citit invers) pentru minți împuținate și paranoide și, bineînțeles, limitarea tranzacțiilor cash a picat mănușă, dacă nu cumva a fost anticipate”, este de părere Moise Guran.
Jurnalistul specilizat pe domeniul economic mai spune că se alimentează „spaime de inspirație nazistă”
„Indiferent că cineva a știu sau nu că guvernul va încerca să limiteze tranzacțiile cu cash, constructul de comunicare, prin augumentarea unor spaime preexistente și indicarea unui vinovat, este de inspirație nazistă”, mai explică Moise Guran.
Și Andrei Caramitru a reacționat pe pagina sa de Facebook, spunând că noul pachet de măsuri va fi o problemă pentru firmele locale.
„Apropo de cash. Problema NU e la oameni normali angajați, pensionari etc. NU. E la firme. alea locale. Mecanismul e simplu. Scoți Cash din firma non stop cu care faci plăti Cash nefiscalizate (în general e cu un contract sub-estimat masiv și restul pe lângă). Angajați plătiți cu salariu minim restul Cash. Furnizorii plătiți cash 80%. Cât mai mult. Așa eviți: cas/cass pe salarii și TVA și tot. Lux. diferența rămâne Cash la proprietar. Marje enorme pentru că câștigi foarte mult făcând evaziune full. În loc de 5% marja de profit ajungi la 25% real”, este de părere Andrei Caramitru.
Ce prevăd noile măsuri fiscale
Noile măsuri ficale interzic încasările fragmentate în numerar pentru facturile mai mari de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. De asemenea, si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei, a devenit interzisă.
În cazul în care se vor face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică va exista și un plafon zilnic de 5.000 de lei. La sfârșitul fiecărei zile, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei.